Quesadilla je je po vsem svetu priljubljena mehiška jed, tradicionalno pripravljena s tortilijo in sirom, lahko pa siru dodamo še zelenjavo in/ali meso. Za pripravo potrebujete ponev ali žar.

Ko enkrat ugotovite, kako zelo enostavna je priprava, se lahko z dodatki in nadevi poljubno igrate. Poglejte si še dve ideji za quesadilli in sicer mesno quesadillo z avokadom ter quesadillo z ohrovtom in kozjim sirom.

Da bo priprava šla res kot po maslu, si poglejmo pripravo po korakih:

1. korak – PRIPRAVITE SESTAVINE: najprej pripravite tortilijo, naribajte sir, če uporabite brokoli očistite brokoli ter olupite strok česna

2. korak – PRIPRAVITE BROKOLI IN ČESNOVO MASLO: brokoli zblanširajte v malo vode, da se zmehča, nato pa ga sesekljajte, v stopljenem maslu pa segrejte česen, nato pa maslo precedite (pozor: oba koraka lahko tudi izpustite!)

3. korak – SESTAVITE QUESADILLO: tortilijo namažite z maslom, jo obrnite in na polovico razporedite najprej večino sira, nato dodajte brokoli ter malo posolite in popoprajte ter okrasite še z malo sira

4. korak – POPECITE QUESADILLO: tortilijo prepognite in položite na ponev ter ponev pokrijte, nato pa jo, ko se sir stopi, spodnji del tortilije pa obarva, obrnite ter popecite še na drugi strani

5. korak – SERVIRAJTE QUESADILLO: pečeno quesadillo vzemite s ponve, jo narežite na pol in postrezite – lepo se ujema s skledo solate in/ali žličko kisle smetane ali grškega jogurta

Preberite si še nekaj pomembnih informacij za pripravo sirne quesadille:

Uporabite kateri koli sir, ki se lepo topi.

Brokoli lahko izpustite ali pa ga nadomestite s špinačo. Uporabite pa lahko tudi zmrznjen brokoli.

Namesto česnovega masla (lahko uporabite tudi le maslo) lahko uporabite tudi olje.

Česen lahko po želji tudi izpustite.

Quesadilla je najboljša sveža in topla, dobra pa je tudi sobne temperature.

Ta quesadilla je čudovito lahko kosilo ali večerja – poleg odlično sodi solata ali juha.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na www.sitfit.si!

SESTAVINE (za 1 osebo)

1/4 glavice brokolija

1 pest sira (edam, cheddar … kateri koli, le da se topi)

1 košček masla

1 strok česna

1 (polnozrnati) tortilija

sol

poper

PRIPRAVA

Brokoli razdelite na cvetke, jih splaknite in zblanširajte – v ponev nalijte malo vode in v njej brokoli kuhajte le nekaj minut, da se zmehča. Zmehčan brokoli sesekljaje. V kozici stopite maslo in v njem segrejte sesekljan strok česna. Ko česen zadiši, maslo precedite. Če nimate časa, lahko malo masla nanesete kar na ponev, ko začnete peči tortilijo, česen v prahu pa po želji posujete po brokoliju. Nato naribajte še sir.

Tortilijo namažite z masleno mešanico, potem pa jo obrnite in na notranjo polovico tortilije najprej nanesite večino sira, nanj razporedite polovico brokolija, nato pa malo posolite in popoprajte ter nanj razporedite še preostali sir ter tortilijo prepognite.

Ponev s tortilijo prenesite na štedilnih in jo pokrijte (da toplota stopi sir), nato pa pecite približno dve minuti. Ko se sir stopi, spodnji del tortilije pa obarva, tortilijo obrnite in popecite še na drugi strani.

Nato popečeno tortilijo prenesite na desko, jo narežite na kose ter takoj postrezite. Odlično tekne z malo kisle smetane ali grškega jogurta, super pa je s skledo solate ali s krožnikom juhe.