Ameriški predsednik Donald Trump in voditelj Severne Koreje Kim Jong Un sta se danes pozdravila v znanem hanojskem hotelu Metropole. V prvem trenutku sta bila oba zadržana, vzdušje pa se je kmalu sprostilo. Tako je pred novinarji že takoj na začetku spregovoril tudi Kim, ki tega v Singapurju sploh ni storil. Dejal je, da bo na teh dvodnevnih pogovorih dal vse od sebe in da od sedanjih pogovorov pričakuje več kot od prvega srečanja. Trump pa je odvrnil: »Imeli smo zelo uspešen prvi vrh. Nekateri bi sicer radi videli, da bi šlo hitreje. Toda mi smo zadovoljni s tem, kar smo dosegli.«

Izrazil je upanje, da bo sedanji vrh ravno tako ali pa še bolj uspešen. Nato se je obrnil h Kimu: »Menim, da ima vaša država izjemen gospodarski potencial, neverjeten in brez omejitev. Prav tako sem prepričan, da bo vaša država imela krasno prihodnost s tako velikim voditeljem, kot ste vi. Tega se že zdaj veselim in bom pri temu pomagal.« Skratka, Trump, ki si prizadeva dobiti Nobelovo nagrado za mir, bo pomagal Severni Koreji postati gospodarska sila (kot se je izrazil na twitterju), če se bo odpovedala jedrskemu orožju.

Pogrinjek za šest oseb

Po tem medsebojnem pozdravu in 20-minutnem pogovoru na štiri oči (glavni pogovori bodo jutri), je sledila večerja, na kateri sta Trumpa spremljala zunanji minister Mike Pompeo in vodja kabineta Mick Mulvaney, Kima pa zunanji minister Ri Jong Ho in podpredsednik Delavske partije Kim Jong Chol, stari maček, ki je že več kot 15 let glavni severnokorejski strokovnjak za varnostna vprašanja. Trumpov svetovalec za Severno Korejo Stephen Biegun je v primerjavi s Kim Jong Cholom povsem neizkušen. V Singapurju je imel Trump ob sebi veliko bolj izkušenega Andrewa Kima (ki je bil dolgo časa vodja ameriških obveščevalcev v Seulu), a se je decembra upokojil. Trumpa pa v Vietnamu spremlja tudi svetovalec za državno varnost John Bolton, ki sicer ni najbolj navdušen nad odmrznitvijo odnosov s Pjongjangom.

Zapleti po Singapurju

Junija sta Trump in Kim v Singapurju podpisala izjavo, v kateri je Severna Koreja potrdila zavezanost prizadevanjem »za popolno denuklearizacijo Korejskega polotoka«, ne da bi natančneje določila, kaj to pomeni in kako bo potekala. Trumpu so nato očitali, da bi moral od Kima izsiliti več konkretnih ukrepov, ki bi zagotavljali tudi preverjanje uresničevanja dogovorov in bi vodili do postopne jedrske razorožitve Severne Koreje.

Po singapurskem vrhu je Pompeo sprva preveč optimistično napovedoval, da bo do popolne odprave jedrskega orožja v Severni Koreji prišlo ob koncu Trumpovega prvega mandata, torej najpozneje januarja 2021. Avgusta pa je že preložil obisk v Severni Koreji, kar bi lahko povezali s tedanjim Trumpovim tvitom: »Vtis je, da ne napredujemo dovolj glede denuklearizacije Korejskega polotoka.« Kot so Trumpu razkrili obveščevalci, je namreč Severna Koreja nadaljevala izdelavo jedrskega orožja. To ni nepričakovano – le kako naj bi se Kim čez noč odpovedal medcelinskim jedrskim raketam, ki so mu omogočile pogovore z ameriškim predsednikom in za katere si je Severna Koreja prizadevala več desetletij? Tudi ameriški obveščevalci ne verjamejo, da bi se režim lahko odpovedal jedrskemu orožju, ki mu zagotavlja preživetje.

Oktobra je Pompeo vendarle prišel v Pjongjang in je nato izjavil, da je severnokorejski režim pripravljen dovoliti prihod inšpekcij v objekte, kjer izvaja jedrski program. Vendar do teh inšpekcij potem ni prišlo. Menda zdaj Trump poskuša o tem prepričati Kima.

Vsem kritikam na račun Trumpa navkljub pa je vendarle zelo pomembno, da po srečanju v Singapurju Severna Koreja ni izvedla nobenega jedrskega ali balističnega poskusa več. Tako ni več napetosti, kot so bile še nekaj mesecev pred junijem 2018, ko sta si Trump in Kim grozila z jedrskim gumbom.