Odločitev severnokorejskega voditelja Kim Jong Una, da na drugo srečanje z Donaldom Trumpom odpotuje z vlakom, je na prvi pogled nenavadna. Pot, ki jo je Kim prepotoval po tirih, je namreč dolga kar 4500 kilometrov in teče skozi tujo, čeprav zavezniško, državo. Poleg tega je zamudna, saj je Kim do kitajsko-vietnamske meje, od koder se je do prestolnice Hanoj odpravil z avtom, potoval kar 60 ur. Če bi v Hanoj potoval z letalom, bi med vzletom in pristankom minilo okoli 3 ure oziroma kar dvajsetkrat manj.

Uradnega pojasnila za takšno določitev Severna Koreja ni dala, so se pa v zvezi z odločitvijo pojavila številna ugibanja. Najpogostejše so ocene, da se severnokorejski voditelj boji, da bi ga z zraka sestrelili, a se zdi, da temu ni čisto tako. Kim je namreč na prvo srečanje s Trumpom, ki je lanskega junija potekalo v Singapurju, letel. Ob tem pa je treba izpostaviti, da je severnokorejski voditelj tedaj potoval z letalom, izposojenim od Kitajske. Vladno letalo Severne Koreje je namreč zastarelo sovjetsko letalo IL-62M. Prav tako naj bi državi primanjkovalo izkušenih pilotov. Vendar tudi to najverjetneje ni glavni razlog. Če si je mogoče letalo izposoditi enkrat, si ga je najverjetneje mogoče tudi drugič.

Potovanje v službi propagande

Singapurski The Straits Times medtem navaja strokovnjake, ki opozarjajo, da ima odločitev za potovanje z vlakom najverjetneje simbolični pomen. Po eni strani režim Kim Jong Una z dolgotrajnim potovanjem po ozemlju Kitajske demonstrira tesne vezi med državama, poleg tega pa opozarja, da Severna Koreja premore železniško povezavo do jugovzhodnih azijskih držav, kot je Vietnam. Glavna simbolika potovanja pa naj bi se skrivala v ponovitvi potovanja, ki ga je z vlakom prek Kitajske v Vietnam opravil Kim Jong Unov dedek Kim Il Sung. Ta je bil leta 1964 tudi zadnji severnokorejski voditelj na obisku v Vietnamu. Kim Jong Un pogosto poskuša posnemati svojega dedka in s tem utrditi svojo legitimnost.

Da je odločitev simbolična, je v pogovoru za Reuters pojasnil tudi Christopher Green, sicer strokovnjak za Severno Korejo pri možganskem trustu International Crisis Group. Izpostavil je še, da je Severna Koreja v potovanje vključila tudi obiske nekaterih lokacij, ki jih je v preteklosti obiskal tudi Kim Il Sung. Tak Hyun Min, nekdanji uslužbenec protokola južnokorejskega predsednika Moon Jae Ina, pa je za The Straits Times pojasnil še, da gre za odlično odločitev, saj je Severna Koreja z njo uspela tudi samo potovanje spremeniti v zgodbo.

Kim Jong Unov vlak je bil sicer zasnovan in izdelan s posebno pozornostjo na varnosti, v notranjosti pa naj bi ponujal tudi hotelsko razkošje.