Ameriški predsednik Donald Trump je danes odpotoval proti Vietnamu na drugi vrh s severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom. Pričakovanja glede tokratnega srečanja so precej mešana, pri čemer voditelja ne moreta več računati na to, da bo za zgodovinski dosežek obveljalo že samo rokovanje, kot je bilo to na prvem srečanju junija lani v Singapurju.

Trump je pred odhodom nižal pričakovanja in dejal, da ne bo silil s končnim dogovorom o denuklearizaciji Severne Koreje. Tako se kot mogoč napredek omenja možnost, da bi Severna Koreja predstavila seznam vseh svojih jedrskih objektov. To bi bil prvi korak na dolgi poti do mogoče splošne, preverljive in nepovratne denuklearizacije države, kar je že dolgo časa ameriška zahteva do Pjongjanga. Tudi Trump je dejal, da brez slednjega pravzaprav ne bi dosegli ničesar. Obenem je Pjongjangu napovedal, da bi lahko postal velika gospodarska sila, če se odreče jedrskemu orožju. Pričakovati je, da mu bo ameriški predsednik kot zgled ponudil prav gostiteljsko državo Vietnam, ki se je kljub obstanku komunistične oblasti gospodarsko razvil z odprtim tržnim sistemom.

Severna Koreja si na drugi strani predvsem želi, da bi sklenili in podpisali mirovni sporazum, ki je izostal vse od konca druge svetovne vojne. Trump je med vrsticami nakazal takšno možnost, a ni čisto jasno, kako resno je mislil. Pjongjang bi po sklenitvi mirovne pogodbe lahko zahteval umik Združenih narodov z demilitariziranega območja ob meji. Sklenitev mirovne pogodbe bi podprla tudi Kitajska, ki si želi zmanjšanje ameriškega vpliva in prisotnosti v regiji.

Vrh v Hanoju bo potekal jutri in v četrtek. Trump bo tja prispel drevi po lokalnem času, predvidoma danes pa bo v vietnamsko prestolnico prispel tudi vlak s Kimom, ki je na 4500 kilometrov dolgo pot krenil v soboto. ba, agencije