Klasična desetkilometrska preizkušnja se je nazadnje končala po pričakovanjih, saj je zlato, drugo na tem SP po skiatlonu pred tremi dnevi, odnesla izkušena Johaugova. A 30-letna Norvežanka je imela tokrat nepričakovano močno tekmico ne v svoji ekipi, saj je Oestbergova končala na najnižji stopnički, temveč v mladi Švedinji.

Karlssonova je bila dolgo v cilju kot vodilna in ko so za njo zaostajale številne uveljavljene tekmice, je bilo jasno, da ji lahko nepričakovan naslov odvzame le še Johaugova. Norvežanka na koncu vendarle ni dovolila presenečenja, v zadnji četrtini teka je spet nekoliko povečala prednost in v povsem spomladanskih razmerah, ko so se številne tekačice odločile za tek v kratkih rokavih, imela dobrih 12 sekund naskoka. Zdaj je Norvežanka skupno pri 13 medaljah s SP, današnja je bila deveta zlata.

Karlssonova, še ne 20-letni veliki švedski up in trikratna mladinska svetovna prvakinja, pa je že na svojem prvem članskem tekmovanju potrdila, da bo v prihodnje verjetno še pogosteje mešala štrene najboljšim. Na polovici je zaostajala le šest sekund za poznejšo prvakinjo, znala je ohraniti močan ritem do konca in za 23 sekund prehitela dobitnico brona. V igri stotink pa je bila razočarana Finka Krista Parmakoski, ki ji je v boju z Oestbergovo na koncu zmanjkalo le 1,4 sekunde in je ostala na četrtem mestu.

Slovenski tabor danes ni imel tako velikih pričakovanj kot na ekipni ženski tekmi, vseeno pa se je ena od obeh srebrnih tekačic izkazala tudi v klasičnem koraku na deset kilometrov. Lampičeva je nazadnje pristala na robu dvajseterice, imela tudi možnosti, da se prebije med 15 najboljših.

Njen začetek je bil celo še boljši, morda celo prehiter: po 1,7 km je imela deveti čas, na polovici preizkušnje je bila še na 14. mestu. Za Johaugovo je na koncu zaostala 1:37 minute.

»Začela sem malenkost prehitro, kar me je stalo v drugem krogu. A razmere so težke, v prvem krogu je šlo veliko lažje, v drugem je bilo očitno, da je 'špura' počasnejša in te je manj prinesla navzdol. Res je v narekovajih lahek začetek, mogoče je bilo to varljivo in sem prehitro začela, a to je bil moj maksimum in jokerja sem izkoristila na ekipnem sprintu,« je bila po nastopu vseeno zadovoljna najboljša slovenska tekačica v Seefeldu. Druga Slovenka danes je bila Anita Klemenčič, ki je končala na 46. mestu s 3:43 minute zaostanka za prvakinjo iz Norveške.