Charles Dickens, velikan britanskega romana, se je pri 45 letih zaljubil v 18-letno igralko Ellen Ternan. Njegova soproga Catherine se mu je zdela pri 41 letih vse bolj neprivlačna in stara, težavo pa je skušal potihoma rešiti tako, da je zdravnika prosil, naj jo razglasi za noro. Ker je bila gospa povsem zdrava, je ta njegovo prošnjo zavrnil. Manever, s katerim si je skušal pisatelj »olajšati« življenje, je danes skoraj nepredstavljiv, v zapeti viktorijanski družbi pa obupan, cenjen in spoštovan moški z ločitvijo v javnosti ni želel sprožiti neodobravanja.

Izgubila lepoto in mladost

Pismo, ki je po 160 letih prišlo v javnost, je napisal Edward Dutton Cook, pisatelj, literarni kritik, sosed in prijatelj Catherine, ki s pisateljem takrat sploh ni več živela pod isto streho. »Dickens je ugotovil, da ga žena ne privlači več. Po desetih otrocih je počasi začela izgubljati svojo lepoto, pa tudi stara se. Revo je skušal utišati celo tako, da bi jo zaprl v umobolnico,« je Cook zapisal v pismu kolegu kritiku Williamu Moyu Thomasu. Za zgodovinarje in literarne kritike novica o »norosti« Dickensove žene ni bila nič novega, saj je govorice o tem v družbi sprožil pisatelj sam. Se jim pa ni niti sanjalo, da je naredil konkretno potezo in se zaradi 18-letne ljubimke dejansko skušal (brez ločitve) znebiti žene, s katero sta bila poročena 22 let.

»Zaljubil se je in njegovo življenje se je obrnilo na glavo. V pismu prijatelju je namignil, da ima Catherine duševne težave, s čimer bi se je lahko znebil, ne da bi za to krivili njega. Nekomu drugemu je pripovedoval, da je Catherine večkrat predlagala razvezo, njun razhod in vse večja praznina, ki je nastala med njima, pa da sta povzročila to duševno motnjo. Nezmožna naj bi bila živeti sama, za vse pa da bi bilo bolje, če bi bila daleč stran,« je za britanski portal MailOnline razložila Claire Tomalin, poznavalka življenja Charlesa Dickensa. »A je bil on v tistem času nepriseben. Razširjal je laži, saj je bil odločen, da bosta šla narazen. Njegovo obnašanje takrat je bilo sramotno in mislim, da mu je bilo pozneje žal,« je Tomalinova opisala pisateljev način, da si ne bi umazal javne podobe.

Ločeno od žene z igralko srečno do konca svojih dni

»Med branjem pisma sem imel kurjo polt,« pravi John Bowen, profesor na yorški univerzi, ki je prvi analiziral zanj šokantno pismo. »Težko sem ga bral, saj sem Dickensa od nekdaj zelo spoštoval in se poglabljal v njegovo literaturo. Na neki način je to zgodba gibanja #tudijaz (#metoo), v kateri si mogočni moški iz elitne družbe lahko privoščijo takšno nasilje nad žensko,« je pojasnil.

Avtor Oliverja Twista, Povesti o dveh mestih, Davida Copperfielda in Velikega pričakovanja se je s Catherine, hčerjo šefa v založbi, poročil leta 1836. Njuna ljubezen je dolga leta cvetela, obogatila sta jo z deseterico otrok, dokončno pa se je ohladila, ko je 45-letni Dickens leta 1857 med vajo za dramsko uprizoritev enega svojih del spoznal mlado igralko Ellen Ternan. Leto zatem sta se s soprogo razšla. Potem ko se je izselila iz hiše in živela od njega ločeno življenje, pa je prejemala rento 600 funtov na leto, danes bi bilo to okoli 30.000 evrov. Z njo je lahko živel le najstarejši sin, druge otroke je morala pustiti pri očetu. Dickens je z igralko srečno živel do konca svojih dni leta 1870.