Enajsta tekma v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, deveti poraz. Slovenska košarkarska reprezentanca, ki v tako oslabljeni zasedbi po naslovu evropskega prvaka še ni nastopila, je danes gostovala v Turčiji in prepričljivo klonila. Pri gostih, ki so se izredno mučili predvsem v napadu, saj jim met nikakor ni stekel, je bil z 12 točkami najboljši strelec Gregor Hrovat, po 10 pa sta jih dodala Zoran Dragić in Jan Kosi. Slovenija bo zadnjo tekmo v kvalifikacijah odigrala v ponedeljek, ko bo ob 19. uri v Stožicah gostila Ukrajino.

Slovenija se je Turčiji na začetku pogumno postavila po robu in kljub nizki postavi, v kateri je bil z 204 centimetri najvišji Jan Kosi, ni imela težav z visokimi gostitelji. Še več, izbranci selektorja Rada Trifunovića so pogosto prihajali do skoka v napadu ter točk iz drugega ali tretjega poskusa. Na začetku druge četrtine je debitant v izbrani vrsti Jan Špan zadel trojko za vodstvo za deset. A ravno v tistih trenutkih je Trifunović vseh pet košarkarjev, ki so dobro odprli tekmo, sočasno posadil na klop, Turki pa so se prebudili. Predvsem Bugrahan Tuncer, ki je začel polniti slovenski koš. V obrambi gostitelji še naprej niso bili pretirano agresivni, zato so gostje prihajali do povsem odprtih metov za tri točke, a drugega za drugim zgrešili. Turčija je tako v pičlih petih minutah kljub ne pretirano prepričljivi igri naredila delni izid 13:0, na glavni odmor pa tudi zaradi slabega izvajanja prostih metov Slovenije (7-1) odšla z osmimi točkami naskoka.

Evropski prvak je v nadaljevanju zaigral nekoliko bolje in prišel sredi tretje četrtine na sedem točk zaostanka. Ko je že kazalo, da vprašanje zmagovalca vendarle še ni odločeno, je znova zatajil met od daleč, čeprav so slovenski košarkarji še naprej prihajali do številnih povsem neoviranih poskusov. Turki so ponujeno izkoriščali, in ko so prešli na višjo prednost, je igra Slovenije dokončno razpadla.

»Pričakovali smo težko tekmo in težave pod košema ter v skoku. Težko je biti 40 minut osredotočen, ko ima nasprotnik tako premoč v raketi. Ob izrazitem pomanjkanju višine smo vse stavili na mete za tri točke, dobro uresničevali naš načrt in prihajali do odprtih poskusov, a nismo imeli dobrega strelskega večera,« je po porazu povedal slovenski selektor Rado Trifunović.

Preostala današnja izida v skupini I: Ukrajina – Črna gora 74:76, Latvija – Španija 62:67.