Po končanih pokalnih tekmovanjih po evropskih košarkarskih parketih je na stari celini čas za zadnji cikel kvalifikacijskih tekem za svetovno prvenstvo. Evropski prvak Slovenija nima več možnosti za uvrstitev na Kitajsko, kjer bo septembra potekalo tekmovanje, kljub temu pa se izbranci selektorja Rada Trifunovića na zadnjih dveh tekmah proti Turčiji (v petek ob 17. uri v Ankari), ki si je že zagotovila napredovanje, in Ukrajini (ponedeljek ob 19. uri v Stožicah) želijo pokazati v dobri luči. Slovenska izbrana vrsta se sicer srečuje s kar nekaj zdravstvenimi težavami in bo znova izredno oslabljena pod obročema. Vlatko Čančar je zbolel in mora jemati antibiotike, Urban Durnik je staknil poškodbo kolena in nanj Trifunović ne bo mogel računati, Žiga Dimec pa ima težave z gležnjem.

Najbolj prešerno je bila včeraj na zboru razpoložena trojica, ki si je ob koncu tedna zagotovila pokalni lovoriki – Edo Murić s Cedevito na Hrvaškem, Gregor Glas in Jan Kosi pa v Sloveniji s Primorsko. »Končno sem znova v klubu, kjer resno računajo name in me znajo izkoristiti. Sicer sem dolgo čakal, a se je izplačalo. Cedevita je vrhunsko organiziran klub, o katerem lahko povem le vse najboljše,« je hitel razlagati Edo Murić, ki je z Zoranom Dragićem najizkušenejši mož v reprezentanci. »Nismo več v igri za svetovno prvenstvo, a to ne zmanjšuje naše želje po zmagah. Z mislimi smo že pri kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, zato bi bilo lepo, da bi v njih krenili na krilih uspeha. Ukrajino v Stožicah enostavno moramo dobiti in se jim maščevati za sramoten poraz v Zaporožju. Težje bo proti Turčiji, a dali bomo vse od sebe, da jo presenetimo,« je še dodal 27-letni Ljubljančan.

Murić se je izredno razveselil dejstva, da se je reprezentanci prvič po 7. septembru 2016 znova pridružil Zoran Dragić, ki se po dveh hujših poškodbah kolena na košarkarsko sceno vrača v italijanskem Trstu. »Vedno, ko sem zdrav, sem na voljo slovenski reprezentanci. Tudi ko sem se vrnil po prvi operaciji kolena, sem Trifunoviću že potrdil svojo prisotnost, a nato naslednji dan podpisal z evroligaškim Anadolujem Efesom. Lepo je sredi sezone priti domov in igrati za Slovenijo, a je nov način kvalifikacij vseeno naredil precej več škode kot dobrega. Če sem odkrit, se počutim kar nekoliko čudno, ko sem znova v družbi reprezentantov. Kot da bi bil novinec. Precej je novih obrazov. Komaj sem že čakal, da znova oblečem reprezentančni dres, in resnično upam, da so poškodbe sedaj za mano,« je povedal Zoran Dragić in dodal, da nima nikakršnih bolečin v kolenu in da je popolnoma pripravljen za prihajajoči tekmi.