Najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec bo slaba dva tedna po ubranitvi naslova svetovne smukaške prvakinje znova na delu. Najboljše smučarke sveta se bodo jutri in pojutrišnjem v smuku in alpski kombinaciji merile v Crans Montani, ki ima v zadnjih sezonah sloves, da je prvo prizorišče po velikem tekmovanju. Da bi se Mariborčanka čim bolje pripravila na nadaljevanje svetovnega pokala, je v Švico odpotovala takoj po svetovnem prvenstvu. Prejšnji teden je Štajerka tekmovala na dveh tekmah evropskega pokala, na katerih je zasedla četrto in deseto mesto. Včeraj je bila na treningu smuka 13., med smučarkami, ki so smuk pravilno izpeljale, pa deseta.

»Sezona še zdaleč ni končana, čakajo nas še pomembne preizkušnje,« je po osvojitvi naslova svetovne prvakinje mirila evforijo Ilka Štuhec. Da bi do konca tekmovalne sezone ohranila dobro pripravljenost, se je svetovna prvakinja odrekla vsem sprejemom, ki bi jih lahko bila deležna po enem največjih uspehov v karieri. Namesto slavja v Mariboru se je z ekipo odpravila v Švico, kjer se je dva tedna pripravljala na preizkušnje v Crans Montani.

Švicarsko središče se v zadnjih dneh pojavlja v medijih predvsem zaradi tragičnega dogodka. V torek popoldne se je na najvišje ležeči progi v Crans Montani, nad 3000 metri nadmorske višine, sprožil plaz, ki je pod sabo pokopal smučarje na urejenem delu smučišča. Pri tem je umrl 34-letni Francoz, ki je bil sicer odgovoren za varnost na smučišču. Švicarji so se v reševalni akciji izkazali, saj so rešili dvanajst pogrešanih ljudi, trije med njimi so bili huje poškodovani, a črni madež bo ostal večno v spominu. Spomnimo, da je ženski del svetovnega pokala letos zaradi moči narave že ostal brez dveh tekem svetovnega pokala. Januarja sta namreč zaradi prevelike količine snega in nevarnosti snežnih plazov odpadli preizkušnji v St. Antonu.

Minimalna prednost Avstrijk

Ilka Štuhec v preteklosti na tekmah svetovnega pokala v Crans Montani ni blestela. Predlani je sicer na enem od treningov smuka zasedla drugo mesto, a je v najuspešnejši sezoni Ilke Štuhec muhasto vreme preprečilo izvedbo preizkušnje, ki so jo morali organizatorji najprej prestaviti s sobote na nedeljo, pozneje pa odpovedati. Lani svetovnega pokala v alpskem smučanju v Crans Montani ni bilo v tekmovalnem sporedu, zaradi poškodbe pa Ilka Štuhec v nobenem primeru ne bi tekmovala.

Pogled na skupni seštevek svetovnega pokala v smuku kaže, da bo sezona izjemno zanimiva. Do konca so namreč še tri preizkušnje, poleg Crans Montane še prihodnji konec tedna v Sočiju in sredi marca finale v Soldenu. Med vodilno trojico, ki ima točkovno prednost pred tekmicami, je tudi Ilka Štuhec. Štajerka s 343 točkami za 21 točk zaostaja za Nicole Schmidhofer, tri točke več pa je zbrala Ramona Siebenhofer.

Meta Hrovat potrdila talent

V teh dneh v dolini Fassa poteka svetovno mladinsko prvenstvo v alpskem smučanju. Na njem je drugo leto blestela Meta Hrovat, ki je ubranila naslov svetovne slalomske prvakinje. Kranjskogorčanka je zmagala prepričljivo, saj je podprvakinjo Švicarko Aline Danioth prehitela za 89 stotink sekunde. Obetavna slovenska alpska smučarka si je z naslovom svetovne prvakinje zagotovila nastop v finalu svetovnega pokala v Andori. V veleslalomu je bila Meta Hrovat vodilna po prvi progi, na drugi pa je odstopila.

V Italiji se je dvakrat s četrtim mestom izkazala tudi Neja Dvornik. Športna sreča tako v slalomu kot veleslalomu ni bila na njeni strani, saj je Neja Dvornik v slalomu zgrešila bronasto kolajno za pet, v veleslalomu pa za sedem stotink. Včeraj je bil v Švici moški superveleslalom, na katerem je bil Nejc Naraločnik 18.