Vsak izmed številnih uspehov najboljše slovenske alpske smučarke Ilke Štuhec ima unikatno zgodbo. Vendarle se zdi, da je bil današnji uspeh Mariborčanke na Švedskem, ko je na drugem prvenstvu zapored postala svetovna smukaška prvakinja, njen doslej največji. V tej sezoni se je zaradi operacije prednjih kolenskih vezi namreč vrnila na tekmovalno sceno po več kot 20 mesecih. Na prizorišče letošnjega prvenstva je sicer pripotovala kot ena izmed kandidatk za odličje. Toda v tej sezoni je imela preveč rezultatskih vzponov in padcev, da bi lahko v Areju računala na vnovičen uspeh.

Danes je Ilka Štuhec unovčila vse izkušnje in bila najhitrejša v trenutku, ko je bilo najbolj potrebno. Dan je bil zelo pester, kar Štajerke ni vrglo s tira. Zaradi močnega vetra so bili organizatorji primorani start postaviti precej nižje, saj je bil smuk skrajšan za 576 metrov. Ilka Štuhec je ostala mirna. »Rekla sem si, da bodo hitrosti pač malce nižje, da bo treba smučati še bolj direktno in varčevati z odvečnimi metri,« je zmagovit pristop pojasnila Ilka Štuhec. Zavedala se je, da po tekmi nihče več ne bo govoril o tem, kje je bil start specialnega smuka, ki ga je s startno številko 9 premagala v manj kot 62 sekundah. Ilka Štuhec je unovčila dobro vidljivost in bila v ključnih delih najnatančnejša in najhitrejša. Skratka, drugič zapored na tekmi leta najboljša! Zanimivo je, da je kljub kratkemu smuku drugouvrščeno tekmovalko prehitela z doslej najvišjo prednostjo izenačenih preizkušenj v Areju. Corrine Suter je zaostala za 23 stotink, Lindsey Vonn na zadnjem smuku kariere na tretjem mestu pa stotinko manj kot pol sekunde.

Pokloni največjih legend

Naslov svetovne prvakinje v Areju ima številne podobnosti s predlanskim uspehom v Švici. Najbolj se sicer razlikuje prihod na prizorišče, saj je bila Ilka Štuhec predlani po treh smukaških zmagah svetovnega pokala prva favoritinja za naslov, tokrat so imele na stavnicah več možnosti Soffia Goggia in celotna avstrijska reprezentanca, ki v tej sezoni blesti iz tedna v teden. Italijanka je bila 15., vse štiri Avstrijke pa so se uvrstile med najboljšo deseterico, a so ostale brez kolajne. Mariborčanka je tudi predlani izpustila priložnost za kolajno na superveleslalomu in na smuku alpske kombinacije dosegla drugi čas. Ta ji je dal obakrat samozavest, s katero je dva dni kasneje matirala tekmice.

»Na startu sem stala odločno in si dopovedovala, naj med smučanjem uživam. To mi je tudi uspelo,« je razlagala Ilka Štuhec, potem ko se je malce nadihala skandinavskega zraka, saj so jo povsem preplavila čustva. »Kako je tudi ne bi. Samo poglejte, kaj vse je prestala v svoji karieri. Ko se smučar vrača po poškodbi, mora biti zelo potrpežljiv. To je odlika najboljših in Ilka to je,« se je slovenski šampionki priklonil nekdanji trofejni ameriški alpski smučar Bode Miller, v Areju strokovni komentator Eurosporta. Tudi številne druge alpske smučarske legende so bile navdušene nad potjo do uspeha neustrašne Štajerke. »Čestitam vsej Sloveniji,« se je veličine uspeha zavedal Ingemar Stenmark. »Ilka Štuhec bo med prvo trojico,« pa je tik pred začetkom tekme avstrijskim novinarjem napovedala Maria Höfl-Riesch. »V težkih razmerah, prestavitvah starta in na največjih tekmah se znajdejo le najboljši. Ilka to je,« je Nemka obrazložila svojo napoved.

Sopotnikove smuči po 12 letih v Areju znova na smukaškem vrhu

Darja Črnko, mama in vodja ekipe Ilke Štuhec, je priznala, da je bila živčna, ko so organizatorji prestavili start. »Prav je tako. Razmere ne bi bile za vse enake, kar je najslabše,« je odločitev komentirala Ilka Štuhec. Ob koncu pomirjena, vesela in objokana mama pa je dodala: »Če ti zapiha sunek vetra v zadnjico, je dobro, če pa piha v glavo, ni v redu. Tako je bilo bolj pravično. Veseli me tudi, da se je odvilo v našo prid.« Čustven je bil tudi trener Grega Koštomaj: »V veselje mi je, da sem lahko trener takšni športnici, kot je Ilka. Uprizorila je strašansko moč koncentracije in želje po uspehu. Eksplozija, ki jo je pokazala v dobri minuti smučanja, je bila neverjetna. Za nami je težak in naporen teden. Bilo je veliko dela, analiz, želja, motivov in ovir.« Tudi kineziologinja Anja Šešum se je poklonila šampionki: »Vsi se trudimo, da opravimo svoje delo. A Ilka je tista, ki ocenjuje našo uspešnost. Res je neverjetna.«

Vsi našteti člani ekipe Ilke Štuhec so bili v njeni sestavi že v času izjemnih predlanskih uspehov, ko je bila poleg svetovne smukaške prvakinje še druga v skupnem seštevku svetovnega pokala, zmagovalka smukaškega in kombinacijskega seštevka ter druga superveleslalomistka sezone. Eden član pa je v tej sezoni nov. To je serviser Aleš Sopotnik, ki je bil v Areju sotvorec uspeha, ki mu ga lahko zavidajo sleherni kolegi serviserji. Po dvanajstih letih je Trboveljčan znova v Areju pripravil smuči svetovni smukaški prvakinji. Leta 2007 je bila to Švedinja Anja Pärson, danes Ilka Štuhec.