Slovensko moško alpsko smučanje je po 18 letih dočakalo novo kolajno na SP. Peto v zgodovini. Po bronastemu Mitji Kuncu na slalomu v St. Antonu jo je danes na alpski kombinaciji priboril Štefan Hadalin. Triindvajsetletni Vrhničan je zaostal le za Francozom Alexisom Pinturaultom, s sijajnim slalomom pa je premagal celo Marca Schwarza. Avstrijca, ki je v tej sezoni dobil tako slalomsko tekmo svetovnega pokala kot edino alpsko kombinacijo. Slovenija je po zlati smukaški kolajni Ilke Štuhec na Švedskem v dveh dneh osvojila drugo kolajno. Nazadnje je slovensko alpsko smučanje v obeh konkurencah osvojilo kolajno pred 30 leti v Vailu, kjer sta navduševala Mateja Svet in Tomaž Čižman.

Sedmi tekmovalni dan se je v Areju začel kot večina preteklih. Negotovo. Mednarodna smučarska organizacija je zaradi močnega vetra v zgornjem delu proge do zadnjega čakala, kje bo postavila start smuka. Po enourni prestavitvi na opoldanski čas je krajši smuk potekal z drugega rezervnega starta. Hadalin je do spodnjega dela odpeljal smuk življenja, napaka tik pred ciljem pa mu je prinesla stresno spremljanje, ali bo končal med najboljšo trideseterico.

Izteklo se je sanjsko. Vrhničan je bil trideseti in se prvi podal na start skrajšanega slaloma. Imel je odlične razmere, jih z najboljšim časom proge izkoristil ter se veselil uspeha kariere. Proga je postajala vse slabša, vmes je celo snežilo, tako da so tekmeci po vrsti zaostali za trojico junakov, ki so svoje delo opravili najbolje. Alexis Pinturault je pri 27 letih dočakal prvo zlato kolajno na prvenstvih. Hadalin je podobno kot v Areju dvakrat pred njim Švicarka Corinne Suter dosegel največji uspeh na največjem tekmovanju, potem ko se pred tem na tekmah svetovnega pokala nikoli ni uvrstil med najboljšo trojico.

Na smuku levji delež uspeha

»Na smuku sem tvegal več kot na treningih, smučal zelo dobro, a hkrati v zavoje pridrvel z višjo hitrostjo, kot sem navajen,« je opisal Štefan Hadalin. »Po napaki se je izteklo sanjsko, saj sem imel najboljšo možno startno številko. Vedel sem, da sem v formi, saj na treningih smučam hitro. Razmere sem izkoristil in si poplačal ves vložen trud,« je dejal novi svetovni podprvak, ki mu je pred prvenstvom vlil dodatno samozavest nastop v Schladmingu, kjer je z napako tik pred ciljem izpustil uvrstitev med peterico. »Štefan je večino dela opravil na smuku. Na slalomu je opravil tisto, kar zna. Vsi smo verjeli vanj, saj je na treningih tako hiter, da ima dovolj samozavesti,« je bil ponosen glavni slovenski trener tehničnih disciplin Klemen Bergant. »Bal sem se le, da je odstop v Schladmingu pustil posledice. Toda Štefan je bil najhitrejši prav ob koncu.«

Nad uspehom Hadalina so bili navdušeni tudi drugi člani slovenske reprezentance. Vrhničanu je uslugo naredil Miha Hrobat, ki je na smuku storil veliko napako in omogočil, da je Hadalin ostal med najboljšo trideseterico. »Kar sam si je priboril kolajno, ni nihče smučal namesto njega. Kapo dol, kako je opravil s smukom,« je pristavil Miha Hrobat. »Vedel sem, da ima Hadalin po smuku lepo priložnost. Izkoristil jo je na najboljši način. Hrabri imajo srečo,« je pred večerno slavnostno podelitvijo kolajn v Areju povedal Klemen Kosi.

Natrpan program Ilke Štuhec

Ilka Štuhec se je danes dopoldne iz Areja odpravila v Slovenijo. V nedeljo zvečer so ji predstavniki SZS v eni od trgovin pripravili sprejem s torto in penečim vinom. Jutri bo z ekipo nadaljevala pot v Crans Montano, kjer bo nastopila na smuku evropskega pokala. V četrtek in petek bosta v Švici dva treninga, v soboto in nedeljo dve tekmi. V ekipi Ilke Štuhec si želijo, da bi bila čim bolje pripravljena na nadaljevanje sezone, ki bo v naslednjih tednih pestro in intenzivno. Po SP se bodo alpske smučarke na dveh prizoriščih zapored pomerile v hitrih disciplinah, v Crans Montani in Rosa Hutorju. Deset dni po ruskih tekmah bo finale svetovnega pokala v Soldeuu v Andori.