Hotel Linhart v starem delu Radovljice na Linhartovem trgu deluje šele slabi dve leti, a že žanje pomembne uspehe. Preobrazba več kot 400 let stare hiše ni ostala skrita strokovnjakom, združenim v Šolo prenove. Ti so ob zaključku evropskega leta kulturne dediščine prvič podelili priznanja lastnikom objektov kulturne dediščine za uspešno in kakovostno izvedeno prenovo.

Ocenjevalna komisija je pregledala 50 projektov in v ožji izbor uvrstila 17 kakovostno obnovljenih objektov kulturne dediščine. Čeprav ni dobil ene izmed treh glavnih nagrad (podelili so jih za prenovo arhitekture, za prenovo notranjosti in opreme ter za prenovo in ohranjanje izvirne dejavnosti), je bil hotel Linhart iz Radovljice eden od 17 objektov v ožjem izboru.

Zagon hotela je stal približno pol milijona evrov

Hotel Linhart je svoja vrata odprl spomladi leta 2017 po skrbni prenovi staromeščanske hiše iz 17. stoletja. Predstavlja se kot butični hotel z devetimi dvoposteljnimi sobami in eno družinsko suito, ob vhodu pa ima tudi kavarno. Lastnika Peter in Helena Kolarič sta hotel poimenovala po enem najbolj znanih meščanov Radovljice – Antonu Tomažu Linhartu, katerega rojstna hiša je le streljaj oddaljena od hotela. Bil je prvi slovenski dramatik, pesnik, zgodovinar in šolnik, po njem pa se imenuje tudi trg v starem delu mesta, radovljiška šola, kino in gledališka dvorana, knjižnica in podobno.

Peter Kolarič pravi, da ga je prenova stala skupaj z nakupom hiše, ki je spomeniško zavarovana, okoli pol milijona evrov. Občina je sofinancirala obnovo fasade, na kateri so obnovili tudi znamenito poslikavo. »Veliko starinskega pohištva pa smo nabavili kar v sosednjem antikvariatu, na primer luči, ki se jih drugje ne da dobiti.«

»Hotel je poleti polno zaseden, pozimi pa malo manj,« pravi lastnik. Njegov sin David Kolarič dodaja, da je največ gostov doslej prišlo iz Italije. »Pridejo predvsem zaradi bližine Bleda, šele kasneje spoznavajo Radovljico in okolico,« opaža med delom v recepciji. »Predvsem jih k nam pripeljejo komentarji na portalu Booking. Tam popotniki izvedo čisto vse. Če se je slabi nastanitvi včasih uspevalo skrivati za leto, dve, za deset let, danes popotniki za vsako pomanjkljivost izvedo z enim klikom,« pravi Peter Kolarič. Prav zato se z ženo Heleno in sinom Davidom za zadovoljstvo gostov zelo trudijo.

Prenočišč dovolj, a butičnih premalo

Turizem je v Radovljici v zadnjih letih v vzponu. Po besedah direktorice Turizma Radovljica Nataše Mikelj so lani našteli kar za 52 odstotkov več ponudnikov turističnih nastanitev v občini v primerjavi s predlanskim letom – takrat jih je bilo 94, lani pa že 141. Povečuje se tudi število gostov. Teh je bilo lani 126.278 oziroma za 18 odstotkov več kot predlani, število nočitev pa je v tem času naraslo za 10 odstotkov, lani so jih gostje ustvarili 282.114. »Kapacitet imamo dovolj, naši izzivi so zdaj bolj na področju kakovosti. Slovenija razvija butični, zeleni in trajnostni turizem in takšne pridobitve, kot je hotel Linhart, so dobrodošle. Butičnih nastanitev je namreč v primerjavi z drugimi manj,« pravi Mikljeva in opozarja, da te zagotavljajo večjo dodano vrednost, s tem pa tudi večji zaslužek.