Hotel, ki je, zatem ko ga je pred dobrim desetletjem Mercator prodal primorskemu hotelirju Samu Vodišku, bolj ali manj propadal, je Marjan Batagelj kupil leta 2017 in ga začel temeljito obnavljati. Že takrat je napovedal, da bo vanj vložil več kot 2,5 milijona evrov, da bo imel 23 sob in da bo zaposlil 15 ljudi. Bil je prepričan, da ga bo obnovil tako, da bo v ponos Jezerskemu in Sloveniji ter da bodo gostje zaradi njegove ponudbe pripravljeni plačati tudi 500 evrov na noč.

Da Jezersko po svoji podobi odstopa od luksuznih pričakovanj, je postojnski vlagatelj videl kot prednost ter menil, da danes mnogi radi plačajo več za to, da najdejo pravi mir, pristno domačo hrano in neokrnjeno naravo. Takšnega prepričanja je Batagelj še danes. Verjame, da je treba zahtevnemu gostu ponuditi nekaj, kar ga bo prepričalo, da je »korak nazaj« dejansko korak k njemu in – vanj. »Tu okoli so neizmerno močne energijske točke, zato v naših sobah ni interneta. Sem ne prideš buljit v ekran, dihaš zrak, ki ga ne 'ureja' klimatska naprava. In mi gosta peljemo gledat redkosti, kot je orhideja zlati čeveljc, ki še raste tod okoli,« je postojnski hotelir navdušen nad Jezerskim.

V osrednjem prostoru v copatih

Batagelj pravi, da je imel »slovenski Davos« pred drugo vojno več postelj kot Bled, potem so nastopili manj svetli časi jezerskega turizma. »Toda to je lahko tudi prednost,« je prepričan, »saj v tem čudovitem okolju na prostem teče zdravilna slatina, iz sobe boste lahko videli srne ali pa gorsko kuliso, ki sovpada z dokazano čistim zrakom, ki mu ni para pri nas.«

Pri gradnji in opremi so uporabili domači les, enako velja za vse druge materiale. V osrednjem prostoru bodo gostje nosili copate, Planinka pa naj bi bil objekt, kjer bodo skrbeli za to, da smeti tako rekoč ne bo. Usmerjenost v naravo ni fraza, ampak vsebina vsega, kar bo gost doživel, je prepričan Batagelj. Vsaka soba je unikatna, poimenovane so po rastlinah in živalih tega okolja. Spomladi bodo okoli hotela zasejali 12.000 rastlin, da bo zunanja podoba sledila osnovni zamisli, da mora gost v Planinki doživeti nekaj posebnega. Želijo si tudi, da bi 20 razpoložljivih delovnih mest zasedli domačini.