Če sodite med televizijske sladokusce, ob omembi televizorjev QLED morda že veste, kaj gre pričakovati. Nič manj verjetno pa se vam od vseh kratic pri televizorjih že vrti. Zato je treba pojasniti, kaj QLED pravzaprav je.

Trenutna televizijska industrija je v grobem razdeljena na dve tehnologiji. Na eni strani so televizije OLED, na drugi pa televizije LED. Čeprav sta imeni dovolj podobni, gre za povsem različni tehnologiji, s povsem različnimi prednostmi in slabostmi.

Razlika med LED in OLED

Ko govorimo o LED-televizorjih, pravzaprav govorimo o nekoliko nadgrajenih LCD-televizorjih, ki jih s hrbtne strani osvetljujejo LED-diode. Zato so tanjši in varčnejši od LCD-zaslonov, omogočajo pa tudi več nadzora nad osvetljevanjem posameznih skupin slikovnih pik in pričarajo temnejše črne v primerjavi z običajnimi LCD-zasloni. LED-zasloni so lahko zelo svetli in so odlični za uporabo v svetlih prostorih, ob prižganih lučeh in v soju sončnih žarkov skozi okna. Med glavne slabosti pa sodi omejen kot, pod katerim vidimo sliko v njeni idealni podobi. To se zgodi zaradi globine vira svetlobe.

OLED-televizorji niso z LED-diodami nadgrajeni LCD, temveč gre za tehnologijo s posebnimi organskimi komponentami, ki ob prijetem toku zažarijo samostojno, sicer pa so lahko povsem ugasnjene. Takšni televizorji zato premorejo še boljše kontraste in povsem črne črne pike. Ker so precej tanjši od LED-televizorjev in ker vir svetlobe ni postavljen tako globoko, je tudi idealni kot gledanja precej večji. So pa OLED-zasloni praviloma manj svetli od LED-zaslonov, zato so tudi bolj občutljivi za okoljsko svetlobo, najbolje pa se odrežejo v povsem temnih prostorih. Dodatna težava je nevarnost vžiganja slike v zaslon. Če nenehno gledate isti kanal, bi se logotip sčasoma znal na zaslonu ustaliti za vedno, tudi ko gledate druge kanale.

Kaj pomeni QLED?

Čeprav bi zaradi podobnosti imena sumili, da je zaslon QLED različica zaslona OLED, bi se motili. Gre namreč za Samsungov poskus reševanja nekaterih ključnih težav LED-tehnologije in izkoriščanje vseh njenih prednosti. Te televizije od klasičnih LED ločijo predvsem po tem, da je diodam in LCD-komponentam dodan filter kvantnih pik, ki izboljšajo barve in nadzor nad svetlostjo.

Kaj ponujajo novi Samsungovi televizorji?

Zdaj, ko vemo, o čem govorimo, se lahko posvetimo modelom, ki jih je predstavil Samsung. Najbolj se sline pocedijo ob televizorjih Q950R, ki premorejo ločljivost 8K, posamezni modeli pa so razdeljeni po velikostih z diagonalo od 165 do veličastnih 249 centimetrov. Poleg teh so predstavili še 4K-modela Q90R in Q85R in tudi Q80R, Q70R in Q60R. Razpon diagonale pri omenjenih televizorjih je od 109 do 208 centimetrov.

Kot pravijo pri Samsungu, so s prestrukturiranjem plošč televizorja dosegli, da osvetlitev skozi ploščo z lučmi enakomerno preide na zaslon, kar naj bi povečalo idealni kot gledanja slike. Vsi modeli so opremljeni s tehnologijo HDR10+, ki najmanjše razlike med svetlobnimi odtenki naredi dobro vidne. Modeli 8K-televizorjev podpirajo tudi prenos HDMI 2.1 (8K 60P), uporabnikom 8K-televizorjev QLED pa omogočajo gledanje 8K-vsebin, četudi teh še ni prav veliko. To omogoča umetna inteligenca, ki je vgrajena v televizorje in vsebine nižjih ločljivosti približa pravi ločljivosti 8K. Procesor Quantum povečanje ločljivosti sicer omogoča tudi 4K-televizorjem letošnje serije. Seveda na ločljivost 4K.

Na Samsungovih pametnih televizorjih najdete tudi itunes movies, TV shops in Applov airplay 2. Uporabniki aplikacij lahko dostopajo do knjižnice itunes in brskajo po trgovini itunes, airplay 2 pa omogoča predvajanje vsebin neposredno z Apple naprav. Letošnji Samsungovi pametni televizorji poleg tega vključujejo še Amazonovo Alexo in Googlovega asistenta, ki omogočata prižig in ugašanje televizorja oziroma nadzor zvoka s pomočjo glasovnih ukazov. Seveda ne v slovenščini.