Pozorno sem poslušal razpravo v DZ. V imenu predlagatelja stranke SDS je poslanec Tomaž Lisec med drugim premierju Šarcu očital, da ustavo krši zaradi ideologije. Pravzaprav mu je njegov ljubljeni vodja zadal težko nalogo. To se je namreč odražalo pri njegovih izjavah o vrhu ledene dobe – z nenehnim sklepanjem rok, popravljanjem kravate in papirjev na mizi ter ponavljanjem obtožb. V Sevnici, kjer je njegova volilna baza, je stranka SDS častila kavo v bifeju na predzadnjih volitvah. Govorim iz lastnih izkušenj. Seveda to ni ne ideološko, še manj protiustavno, je pa do neke mere koruptivno in dokaj žalostno, da si tudi na takšen način kupujejo volilne glasove.

Poslanec SDS Branko Grims, med drugim tudi strokovnjak za ohlajanje zemeljske oble, je kot po navadi pretiraval, mi, navadni ljudje, bi dejali, da je lagal. To uspešno počenja že vsa leta in naivni volilci mu nasedajo vsaka štiri leta. Ta človek izžareva toliko sovraštva v svojih izjavah do blatenja levičarjev in drugih, ki niso ravno »arijske rase«, da je to dobesedno na meji normalnega.

Razumljivo, da zaradi omejenosti prostora ne morem podrobno in natančno opisovati vsake izjave poslancev SDS, vendar mi je ostala v spominu izjava poslanke SDS Jelke Godec v trenutku, ko ni bilo v dvorani ministra za zdravstvo Sama Fakina, češ da ni ministra in ni zdravstva. Poslankine izjave pa so že težke obtožbe; bojim se, da se niti ne zaveda, kako krivično udriha čez naše zdravstvo. Vedno izhajam iz resnice in zgolj samo resnice. Osebno imam bogate izkušnje z Onkološkim inštitutom in njihovim zdravstvenim osebjem, ki jim namenjam globok poklon. UKC se lahko na mnogih področjih pohvali z rezultati na svetovni ravni. Seveda se soočajo tudi s problemi. Čakalne vrste so resnično problem, ki ga rešujejo. Godčeva se je sicer osmešila že pri nepoznavanju pomena bralne značke in po njenem »zamorjenosti branja«. Branje je izredno pomembno v vseh dobah življenja. Da poslanci SDS očitno ne berejo veliko, nam tako ali tako ni treba posebej razlagati, to je razvidno iz njihovih razprav in vodenja preiskovalne komisije.

Predsednik SDS Janez Janša se je med drugim obregnil tudi ob to, zakaj so vsi ministri prisotni na seji v DZ, češ da ni premierju dolgčas. Če jih ne bi bilo, bi ravno tako pripominjal, zakaj jih ni. V nadaljevanju omenja, da imajo še kakšno drugo delo glede na probleme, ki jih imajo državljanke in državljani. Lahko bi navedli kar državljani, saj slovenski jezik v množini označuje oba spola. Izvirni greh mnogih problemov v Sloveniji je tudi zaradi stranke SDS in njenega voditelja. Škoda se mi zdi nekaterih poslancev te stranke, ki so sicer izobraženi, vendar zaradi razdiralne politike, ki jo SDS nenehno uprizarja z vsemi mogočimi triki interpelacij, referendumov, ustavnih obtožb in nešteto drugih spletk v DZ in slovenskem političnem prostoru, ne bodo nikamor prišli. Obseg naivnih volilcev se sicer počasi, vendar vztrajno manjša.

Srečko Križanec, Štore