Ameriška veleposlanica je za Financial Times povedala, da je v igri več sto vojakov. »Mislim, da bodo (Poljaki) dobili večino, kar so želeli,« je dodala. Mosbacherjeva je načrte razkrila pred začetkom dvodnevne konference o varnostnih vprašanjih na Bližnjem vzhodu, ki jo bosta v Varšavi gostili ZDA in Poljska. Udeležence bosta nagovorila ameriški podpredsednik Mike Pence in državni sekretar Mike Pompeo.

Pence in poljski predsednik Andrzej Duda bosta po pričakovanjih danes dokončala dogovor, v skladu s katerim bo Poljska od ZDA kupila premične raketomete v vrednosti 414 milijonov dolarjev.

Poljska desničarska vlada si prizadeva, da bi ZDA odprle stalno vojaško bazo na poljskem ozemlju, kjer so ameriški vojaki že nameščeni v okviru Natove misije Okrepljena prednja prisotnost.

Možnosti za stalno bazo sicer ni prav veliko, kar je nakazala tudi Mosbacherjeva. »Obrambno ministrstvo si želi bolj agilne, bolj rotirajoče sile, ne pa takšne, kjer moraš postavljati bolnišnice in domove in pripeljati svoje družine,« je dejala.