Sirske demokratične sile ob pomoči koalicije pod vodstvom ZDA od lanskega septembra izvajajo ofenzivo, s katero želijo pregnati džihadiste iz njihove zadnje enklave v pokrajini Deir Ezor. V zadnjih tednih so uporniki zavzeli več vasi, med njimi Hadžin, Al Šafa in Susa, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po enotedenskem premoru, s katerim so omogočili umik več kot 20.000 civilistom, danes nadaljujejo ofenzivo za zavzetje zadnjih štirih kvadratnih kilometrov ozemlja v vasi Baghuz, so sporočili iz SDF.

Po besedah tiskovnega predstavnika zavezništva Mustafe Balija, bi se tam lahko nahajalo še okoli 600 pripadnikov Islamske države, večinoma tujcev, pa tudi več sto civilistov.

Tudi današnji napad poteka ob podpori letalskih napadov mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA.

Od lanskega decembra je območja, ki so bila nekoč pod nadzorom Islamske države, zapustilo skoraj 37.000 ljudi, večinoma soprog in otrok džihadistov, pa tudi okoli 3200 borcev Islamske države, ki so se predali, kažejo podatki Sirskega observatorija za človekove pravice. Islamska država je leta 2014 zasedla obsežna ozemlja v Siriji in sosednjem Iraku ter na njih razglasila "kalifat". Od takrat je večino ozemlja izgubila.