Narava spopadov se s skoraj popolnim porazom IS Iraku in Siriji spreminja, je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Pompeo. Od zdaj naprej »naš boj ne bo nujno v prvi vrsti vojaški«, napoved predsednika Donalda Trumpa o umiku ameriških vojakov iz Sirije pa ne pomeni konca ameriškega boja, je vztrajal.

Države je pozval, naj okrepijo prizadevanja v boju proti IS, vključno s finančno pomočjo Siriji in Iraku, ter podprejo repatriacijo džihadističnih borcev, ki so zajeti v Siriji.

ZDA so v ponedeljek pozvale zahodne države, naj pripeljejo domov svoje državljane, džihadistične borce, ki so zajeti v Siriji, in sprožijo postopke proti njim. Washington je namreč opozoril, da arabsko-kurdsko zavezništvo Sirskih demokratičnih sil (SDF) po odhodu ameriških enot iz Sirije morda ne bo več sposobno varovati zaporov, džihadistični borci pa bi lahko zapustili Sirijo in se borili drugje po svetu.

Trump je konec lanskega leta razglasil, da je IS v Siriji že skoraj docela poražena, in napovedal umik okoli 2000 ameriških vojakov, ki se skupaj s kurdskimi borci borijo proti teroristom v Siriji.

A s tem je v bistvu sirske Kurde prepustil na milost in nemilost silam sirskega predsednika Bašarja Asada in Turčije. Zaradi te odločitve je odstopil obrambni minister ZDA James Mattis, sledil mu je tudi posebni odposlanec ZDA za koalicijo proti IS Brett McGurk, ki je dva tedna pred odstopom zatrdil, da bi bilo zelo neodgovorno reči, da je kalifat poražen in da ZDA lahko odidejo.