Aprila bo namreč na Bledu mednarodni kongres kadrovikov iz Evropske kadrovske zveze, ki se ga bo udeležilo okoli petsto ljubiteljev (tako piše v vabilu) iz Evrope in tudi zunaj Evrope (Dnevnik, 2. februar 2019). Slovenska kadrovska zveza si je za slogan izbrala »love-hr.com«. Love je angleška beseda za ljubezen. Organizatorji namreč pravijo, da smo edina država na svetu, ki ima v imenu države ljubezen. Torej si bodo vsi udeleženci kongresa v Sloveniji zapomnili besedo love in namesto v Sloveniji so torej bili v Loveniji.

Če razmišljamo malo bolj sproščeno, lahko ugotovimo, da je okoli nas res polno ljubezni. Že predsednik države nas tako ljubeče pogleduje z ograje stopnišča, poleg tega pa pozorno in skoraj ljubeče spremlja tako prej Jadranko kot sedaj Kolindo. Kapo dol. Če mu kdo kaj pripomni, pa kot ljubitelj angleščine mirno odgovori »so what?« (v prevodu »pa kaj potem?«). Nedvomno gre za njegovo večstransko ljubezen in nam ostane samo želja: ja, to mi deli, predsednik!

Tudi v našem parlamentu je čutiti med poslanci samo ljubezen. Ljubezen do nevarnih beguncev, do milih okupatorjev, do zapostavljene Cerkve, do ogroženih delodajalcev, do čim več dobro plačanih komisij, do strankarskih šefov, predvsem pa do vseh mogočih stolčkov in položajev. Evroposlanci so pa še v težjem položaju, saj morajo izkazovati kar dve ljubezni, in sicer do Lovenije in do Evrope, ampak imajo zato plačo, vredno ljubezni.

Nekateri Lovenci so dokazali posebno ljubezen do našega denarja in nas tako olajšali za več generacij. Mi, preostali, smo namreč olajšani teh mučnih skrbi »i, kam bi del«, saj udobno živimo iz rok v usta. Očitno smo blagoslovljeni z ljubeznijo kar pozabili na film »Ubij me nežno«.

In da ne pozabimo naših zaljubljencev do lovenskega jezika. Opazna je sicer večja ljubezen do angleščine kot do lovenščine, saj sicer ne bi bila angleščina že v vrtcih pred lovenščino. Bodo pa zato naši otroci lahko širili ljubezen po svetu, saj bodo prišli kar iz Lovenije. Doma imamo pa vse več ljubečih besed, kot so prekarec, mobingarec, kavčingarec itd.

Ne smemo pa pozabiti skoraj najpomembnejše posledice izkazovanja ljubezni s preimenovanjem države iz Slovenije v Lovenijo. Zdaj nas pa res nihče več ne bo mogel zamenjati s Slovaško, pa Slavonijo in še čim. Da, kot Lovenija postajamo svetilnik ljubezni in še mnogi rodovi se bodo čudili naši odločnosti.

Sicer pa bodimo pošteni in preprosto priznajmo, da nam slogan »love-hr.com« najprej pomeni »ljubezen do hrvaške je koma«. O tej komi (slovar: koma je globoka nezavest) nam lahko zagotovo več povedo naši politiki. Torej, kakšna sveta preproščina, da v ozadju nismo opazili plemenitega cilja preimenovanja Slovenije v Lovenijo!

Na koncu naj povem, da sem včasih tudi sam bil kadrovski delavec, a takšne ljubezni do Lovenije žal nisem premogel.

Janez Zadravec, Ljubljana