Fak je zaradi bolezni izpustil skorajda ves januarski cikel z atraktivnimi tekmami v Oberhofu, Ruhpoldingu in Anterselvi. Na Pokljuki se je pripravljal za naslednje tekme, po posvetu z zdravniki, pa tudi zaradi nizkih temperatur na naslednjih prizoriščih, živo srebro se je v teh dneh spustilo 30 stopinj pod ledišče, pa se je nosilec srebrne olimpijske kolajne z lanskih iger v Pyeongchangu odločil, da ostane doma.

Bauer pa v sezoni 2018/19 nikakor ni našel prave forme, še najboljši je bil uvod na Pokljuki, zato se bo v miru pripravljal na Švedsko. Tekmovalca se bosta nekaj dni skupaj pripravljala na Pokljuki, predvidene so tudi priprave na Rogli, po vrnitvi iz Severne Amerike pa ekipa načrtuje skupne priprave v Ruhpoldingu.

Prireditelji kljub izredno nizkim temperaturam zaenkrat vztrajajo pri izvedbi. A mraz je od poti čez veliko lužo odvrnil tudi nekatere druge znane obraze biatlona, med drugimi bo manjkal najboljši tekmovalec zadnjih let Francoz Martin Fourcade.

V ZDA in Kanadi bodo slovenske barve branili Rok Tršan, Mitja Drinovec, Miha Dovžan, Urška Poje, Lea Einfalt in Polona Klemenčič.