Kot je danes sporočil Gregor Bahun iz službe za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica Tržič, imajo glede na videno na kameri srečo, da ni prišlo do novih žrtev, ki so jih snežnih plazovi v preteklosti na tem območju terjali že devet. »Vemo, da plaz nima voznega reda in da nikjer ne piše, da se ne more sprožiti sekundarni plaz. Dodatno nevarnost med hojo v takih razmerah pa predstavlja megla, ker ne vidimo kakšne so razmere nad nami,« je opozoril.

Od petka do danes je na Zelenici, odvisno od nadmorske višine, padlo od 40 do 120 centimetrov snega. Sneženje je spremljal močan južni do jugozahodni veter, ki je sneg prenašal in gradil zamete, klože in opasti. Pod vrhom Begunjščice so še vedno območja z napihanim snegom, kjer lahko obiskovalci že z majhno silo sprožijo snežni plaz. Na strmejših pobočjih lahko pride tudi do spontanega plazenja, na osojnih legah pa so zaradi vetra nastale tudi šibke plasti.

Na Ljubelju so že v petek dopoldan postavili opozorilno tablo, prav tako so o nevarnosti opozarjali preko družbenih omrežij, pri čemer pomaga tudi Policijska uprava Kranj. Sedaj se razmere počasi umirjajo. Še vedno pa velja znatna nevarnost proženja snežnih plazov, torej tretja stopnja nevarnosti po petstopenjski evropski lestvici.

Služba za varstvo pred snežnimi plazovi na območju Zelenice, ki jo financira tržiška občina, deluje od leta 2015. Njen namen je obveščanje javnosti s področja varnosti in nevarnosti pred snežnimi plazovi na podlagi podatkov in obvestil Agencije RS za okolje, Lavinske službe Koroške, opazovalne mreže projekta Naravne nesreče brez meja in rednim opazovanjem razmer na tem območju. S tem bi radi izboljšali obveščenost in varnost obiskovalcev Zelenice. V teku je tudi čezmejni projekt Crossrisk (Javna opozorila - zmanjšanje tveganj zaradi padavin in snežne odeje), v katerem je Zelenica eno projektnih območij.