Dobrih sedemdeset centimetrov sveže zapadlega snega je do danes zjutraj že prekrilo območje Zelenice. Po napovedih meteorološke službe naj bi sneženje danes sicer ponehalo, a se je zaradi sveže snežne pošiljke in močnega vetra, ki je gradil snežne zamete, nevarnost snežnih plazov zelo povečala. V Službi za varstvo pred snežnimi plazovi (SVSP) Zelenica Tržič so zato včeraj na Zelenici, ki kljub temu da smučišče ne obratuje, ostaja priljubljen teren turnih smučarjev, razglasili četrto stopnjo nevarnosti po petstopenjski evropski lestvici. To pomeni, da je snežna odeja na večini strmih pobočij slabo stabilna, možnost plazov pa je zato na dovolj strmih pobočjih možna že pri manjši obremenitvi, prav tako obstaja nevarnost spontanih manjših in večjih plazov. Gibanje v takih razmerah je zelo oteženo in omejeno le na položnejša območja, ki so dovolj odmaknjena od ustaljenih poti snežnih plazov.

Odsvetujejo obisk Zelenice

V SVSP Zelenica Tržič tako zadrževanje na območju Zelenice odsvetujejo, če bodo razmere na območju ostale nevarne, pa bo ta konec tedna zaprt tudi tamkajšnji planinski dom.

Kljub veliki nevarnosti snežnih plazov je Grega Bahun iz SVSP Zelenica Tržič včeraj popoldne ob pregledu območja srečal tudi nekaj smučarjev, ki jih razglašena četrta stopnja nevarnosti ni ustavila. »Nekateri so kljub opozorilom preveč samozavestni in ne znajo dobro oceniti svojih sposobnosti. Na morebitne nevarnosti jih lahko opozorimo in jim zadrževanje na območju odsvetujemo, ne moremo pa jim ga prepovedati,« pojasnjuje Bahun. Tudi vodja zeleniškega Gorniškega učnega centra Stanko Koblar opaža, da nekateri ljubitelji gora opozoril ne upoštevajo. Ob tem ocenjuje, da so tovrstni turni smučarji in planinci sicer v manjšini: »Predvsem manj izkušene planince opozorila večinoma odvrnejo od načrtov.«

Bahun si želi, da bi varnostne napotke upoštevali vsi, smučarje in alpiniste, ki se pozimi odpravijo v hribe, pa ob tem opozarja, naj ne pozabijo na obvezno opremo. »S seboj naj imajo lavinski trojček, ki ga sestavljajo lavinska žolna, sonda in lopata. Prav tako naj se v hribe odpravijo v skupini in ne sami,« svetuje sogovornik.

Plazovi pred leti že usodni

Plazovi so v preteklosti na Zelenici namreč že vzeli življenja. V zgodovini Zelenice je kot ena najhujših nesreč na tem območju zapisan tragični dogodek iz leta 1977, ko se je skupina dijakov v spremstvu treh profesorjev kljub slabemu vremenu iz planinske koče odpravila proti Ljubelju. Plaz je takrat pod seboj pokopal šest ljudi. Še vedno je živ tudi spomin na nesrečo pred šestimi leti, ko je ob zdaj zaprtem smučišču pod plazom umrl deskar, ki se je po servisni cesti vzpenjal s srednje postaje žičnice proti koči.