»Zaveznice popolnoma podpirajo ta korak,« so sporočili iz Nata. Če Rusija v šestih mesecih, ko bo umik ZDA začel veljati, ne bo začela spoštovati svojih obveznosti, bo »edina odgovorna za konec te pogodbe«, so v imenu 29 držav članic sporočili iz zavezništva.

»Rusijo pozivamo, da izkoristi preostalih šest mesecev, da se vrne k polnemu in preverljivemu spoštovanju pogodbe, da bi jo ohranili,« so poudarili.

»Nato bo še naprej pozorno spremljal varnostne posledice ruskih raket srednjega dosega in bo sprejemal potrebne ukrepe za zagotovitev kredibilnosti in učinkovitosti splošne odvračalne in obrambne drže zavezništva,« so še navedli.

Nemška kanclerka Angela Merkel je še pred potrditvijo umika sporočila, da bo njena vlada prihodnjih šest mesecev izkoristila za pogajanja z Rusijo. »Okno za pogajanja« mora ostati odprto, se je zavzela po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Moskva napovedala ukrepe v odgovor

Rusko zunanje ministrstvo je že napovedalo ukrepe v odgovor na umik ZDA iz jedrske pogodbe INF. Ocenili so, da so se ZDA umaknile iz pogodbe, ker se želijo znebiti mednarodnih obveznosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Moskva si pridržuje pravico do ustreznih ukrepov v odgovor. Seveda bomo to storili,« je dejala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

ZDA se umikajo iz pogodbe v okviru strategije, da se znebijo svojih mednarodnih pravnih obveznosti, je dodala po poročanju ruske tiskovne agencije Tass.

Sicer pa je bilo v prvih odzivih na današnjo potrditev umika ZDA iz jedrske pogodbe INF v Rusiji zaznati predvsem zaskrbljenost.

»Amerika si v resnici želi razviti novo orožje, ki je v nasprotju s to pogodbo, vendar morajo to predstaviti kot odgovor,« je ocenil predsednik odbora za zunanjo politiko v zgornjem domu ruskega parlamenta Konstantin Kosačev.

Odziv predsednika zunanjepolitičnega odbora v spodnjem domu Leonida Slutskega je bil podoben. »Moskva je stalno ponavljala, da lastnosti rakete niso v nasprotju s pogodbo. Nočejo nas poslušati,« je povedal za Tass.