"To razpravo bom zagotovo sprožil, kajti gre za to, da moramo sprejeti obrambno-varnostno oceno in seznaniti ustrezne deležnike v Sloveniji o tem, kakšne posledice bi lahko imelo nadaljnje dogajanje na tem področju. Govorim o možnem odstopu ZDA od tega sporazuma," je povedal Cerar po dvodnevnem zasedanju zunanjih ministrov Nata v Bruslju.

Že dosedanje ravnanje Rusije po Cerarjevih besedah ogroža evropske države in potencialno tudi Slovenijo, saj ima Rusija v primeru konflikta nepošteno pridobljeno prednost. Poleg tega pa vemo, da te rakete dosežejo evropske prestolnice v zelo kratkem času, v katerem se je zelo težko pripraviti na odziv, zato je stanje že zdaj zelo zaskrbljujoče, je izpostavil minister.

Verjetnost, da bi začela Rusija spoštovati pogodbo v prihodnjih dveh mesecih, je po Cerarjevi oceni izjemno majhna. A minister ni želel govoriti o nadaljnjih korakih Nata in načrtu B, saj da je za to prezgodaj ter da je treba dati priložnost dialogu in rehabilitaciji sporazuma. Dejal je le, da bo treba v primeru neustreznega odziva Rusije graditi odločitve skupaj korak za korakom.

ZDA bodo od dogovora odstopile, če Rusi ne prenehajo kršiti

Pogodba o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega (INF), ki sta jo leta 1987 podpisala tedanji ameriški predsednik Ronald Reagan in zadnji voditelj Sovjetske zveze Mihail Gorbačov, je bistveno prispevala h koncu hladne vojne in k zagotavljanju varnosti v zaveznicah v minulih treh desetletjih, izpostavljajo tako v EU kot v zvezi Nato.

Rusija krši pogodbo, kar spodkopava varnost zaveznic in temelje učinkovitega nadzora nad oboroževanjem, so v torek v skupni izjavi poudarili zunanji ministri zveze Nato. Rusijo so pozvali k celovitemu in preverljivemu spoštovanju pogodbe in opozorili, da je od njenih dejanj odvisna usoda tega dogovora.

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo pa je v torek opozoril, da bodo ZDA odstopile od dogovora, če Rusija ne bo v 60 dneh zagotovila celovitega spoštovanja. Ameriški predsednik Donald Trump je sicer že oktobra napovedal odstop ZDA od tega dogovora, zato se je ugibalo, da bi lahko Pompeo ameriški odstop naznanil na tem zasedanju.