Danski rokometaši so prvič v zgodovini postali svetovni prvaki. Brezhibno prvenstvo brez enega samega poraza (v skupinskem delu so pometli s tekmeci iz Norveške, Tunizije, Čila, Avstrije in Savdske Arabije, v drugem delu tekmovanja premagali Madžare, Egipčane in Švede, v polfinalu pa osramotili Francoze) so kronali še z zanesljivo zmago v velikem finalu proti Norveški (31:22) pred domačimi gledalci v Herningu. Danci so tako po zmagi na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru zdaj aktualni olimpijski in svetovni prvaki, ob dveh naslovih evropskih prvakov pa so končno zapolnili bero najžlahtnejših odličij – pred tem so praznih rok na svetovnih prvenstvih ostali v treh finalih (1967, 2011 in 2013).

Zanimivih le prvih nekaj minut

Veliki finale v fantastičnem vzdušju je bil glede rezultata izenačen le do sedme minute, ko so Norvežani zadnjič na tekmi izenačili (4:4), pogojno pa je po zanimivi tekmi zadišalo še v 19. minuti, ko je bila razlika v korist Dancev plus 2 (10:8). Preostanek tekme je nato spominjal na enosmerni promet, saj so Danci s hitro, agresivno in atraktivno igro povsem povozili nasprotnika. Prednost je tako večino časa naraščala in že ob polčasu znašala plus 7, pod to razliko pa v nadaljevanju padla le enkrat, ko je bilo v 40. minuti 21:15. Največ, in to kar petkrat, so Danci vodili za 11 golov, tako da je večina drugega polčasa minila v rajanju domačih navijačev in poigravanju njihovih ljubljencev z nemočnimi nasprotniki.

»Skozi vse prvenstvo smo bili izjemno močni in prav noben nasprotnik ni prišel niti blizu temu, da bi nas premagal. Če smo se kdaj slučajno znašli v težavah, pa so s klopi prišle nove moči, ki so zadevo vrnile v prave tirnice. Ob tem so dodaten pritisk na nasprotnika vseskozi vršili izjemni navijači in prav dejstvo, da smo naslov osvojili na domačem terenu, vse skupaj naredi še slajše,« je po finalu povedal danski rokometaš Nikolaj Markussen.

Francozi tretji, Hansen MVP

Precej zanimiveje kot v velikem je bilo v malem finalu, v katerem so si tretje mesto po napeti končnici z zmago proti Nemčiji (26:25) zagotovili Francozi. Nemci so tekmo sicer začeli bolje in si do polčasa priigrali štiri gole prednosti, nadaljevanje pa je bilo vseskozi zelo izenačeno. V neizprosnem in trdem boju so bili na koncu spretnejši in srečnejši Francozi, za katere je gol tik pred zadnjim zvokom sirene dosegel Nikola Karabatić, ki se je soigralcem pridružil šele v drugem delu prvenstva.

Ob koncu tekmovanja so po tradiciji izbrali tudi najboljše posameznike. Najkoristnejši igralec prvenstva (MVP) je postal enaintridesetletni danski rokometaš Mikkel Hansen, ki je bil z 72 doseženimi goli tudi najboljši strelec turnirja, a je ob tem zanimivo, da ostrostrelec danske izbrane vrste in francoskega PSG po nenavadnem rokometnem pravilu ob tem ni v najboljši postavi prvenstva. V njej so tako vratar Niklas Landin (Danska), krilna igralca Ferran Sole (Španija) in Magnus Jondal (Norveška), zunanji igralci Fabian Wiede (Nemčija), Rasmus Lauge Schmidt (Danska) in Sander Sagosen (Norveška) ter krožni napadalec Bjarte Myrhol (Norveška).

Dodajmo še, da si je Danska z naslovom zagotovila tudi nastop na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu, Norveška, Francija, Nemčija, Švedska, Hrvaška in Španija pa so si zagotovile nastop na enem od treh kvalifikacijskih turnirjev, ki bodo na sporedu med 16. in 19. aprilom 2020. Naslednje svetovno prvenstvo bo čez dve leti v Egiptu, na njem pa bo prvič v zgodovini nastopilo 32 namesto dosedanjih 24 reprezentanc.

Druga izida, tekma za 5. mesto: Švedska – Hrvaška 34:28 (16:13), tekma za 7. mesto: Španija – Egipt 36:31 (18:17).