Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih je na dvajseti tekmi sezone za svetovni pokal naposled dočakala uvrstitev na oder za zmagovalce. Na olimpijski skakalnici v Saporu na Japonskem se je drugega mesta razveselil Timi Zajc in postal prvi skakalec, ki se je rodil v tretjem tisočletju in se povzpel na stopničke.

Zajc: Tega dne ne bom pozabil

Za slovensko vrsto je najuspešnejši konec tedna v letošnji zimi, saj so točke na obeh tekmah v Saporu osvojili prav vsi izbranci selektorja Gorazda Bertonclja. Potem ko je Zajc v soboto zapravil tretje mesto po prvi seriji in na koncu pristal na šestem mestu, dan kasneje ni ponovil napake. Premagal je pritisk in postal devetnajsti slovenski skakalec z uvrstitvijo na zmagovalni oder. Sloveniji je tako priboril že 203. stopničke v svetovnem pokalu, kar je spodbuden obet za nadaljevanje sezone. »Tega dne ne bom nikoli pozabil. S skoki sem zelo zadovoljen, zato upam, da bom nadaljeval v takem slogu. V nedeljo sta mi uspela zelo podobna konstantna skoka. Po finalnem nastopu me je malo zaskrbelo, ker daljava ni bila vrhunska, a se je na koncu vse izšlo po željah. Dan prej sem se veliko naučil. V letošnji sezoni sem bil po prvi seriji že večkrat v odličnem položaju za izjemen dosežek, a tega nisem izkoristil. Tokrat nisem bil prav nič nervozen,« je komentiral osemnajstletni Timi Zajc, ki mu bo smučarska zveza ob vrnitvi v domovino pripravila posebno tiskovno konferenco.

Osrednji junak Sapora je z dvema zmagama postal Avstrijec Stefan Kraft, ki se je v skupnem seštevku svetovnega pokala približal japonskemu asu Rjojuju Kobajašiju na 452 točk zaostanka. Kobajaši v boju za zmago ni zdržal pritiska domačega okolja – po sobotnem petem mestu je bil dan kasneje tretji. Slovenski tabor se je poleg Zajčevega dosežka kariere razveselil tudi uspešnih skokov drugih tekmovalcev, ki so osvojili točke. Po sobotnem šestnajstem mestu je Anže Lanišek v nedeljo napredoval na enajsto mesto: »V finalu sem izgubil nekaj hitrosti in višino, a sem z izkupičkom na Japonskem zelo zadovoljen. Skačem na visoki ravni, kar mi daje nov zagon, povrhu pa se tudi vsa ekipa dviguje.«

Po najboljšem izkupičku na položaju glavnega trenerja je odleglo Gorazdu Bertonclju, ki se mu je po ponesrečeni novoletni turneji majal stolček. »Nedeljska tekma v Saporu je bila z našega zornega kota najuspešnejša to zimo. Odlično! Stopničke Timija Zajca so v zadnjem obdobju visele v zraku. Zelo dobro je pripravljen in obenem tudi med najboljšimi, zato je bilo samo vprašanje časa, kdaj se mu bo vse izšlo. Fantje vsako tekmo skačejo boljše. Pridobili so samozavest, bolj si zaupajo in so sproščeni,« je napredek opisal Gorazd Bertoncelj, ki se veseli odhoda v Oberstdorf, kjer bodo ta konec tedna tri tekme na letalnici. Slovenijo bo zastopalo sedem tekmovalcev.

Nika Križnar lovi najboljše

Uspešne so bile tudi slovenske smučarke skakalke, ki so v Rašnovu v Romuniji osvajale nove točke za svetovni pokal. Na obeh tekmah si je finalna nastopa zagotovila četverica slovenskih tekmovalk, med katerimi je izstopala Nika Križnar. V soboto je bila peta, dan kasneje pa šesta. »Tudi trener mi je rekel, da so bili skoki na visoki ravni, vendar ciljamo še višje. Vem, da zmorem še več,« je komentirala Nika Križnar, ki je v skupnem seštevku svetovnega pokala na osmem mestu. »Križnarjeva je imela v nedeljo pri prvem skoku malce smole pri telemarku, kjer je izgubila nekaj dragocenih točk. V finalu je imela slabše razmere, a je odlično opravila nalogo. Bori se za stopničke. Verjamem, da ji bo kmalu uspelo,« je povedal glavni trener slovenskega moštva Zoran Zupančič. Ta konec tedna bo karavano svetovnega pokala gostil Hinzenbach v Avstriji.

V Planici pa so opravili dve tekmi celinskega pokala, kjer se je med domačimi tekmovalci najbolj izkazal Bor Pavlovčič. V soboto je premagal vso konkurenco, v nedeljo pa je zaostal za zmagovalcem Martinom Hamannom iz Nemčije. Uspešni so bili tudi drugi slovenski skakalci. Jurij Tepeš je bil v soboto tretji, dan kasneje pa je imela Slovenija štiri predstavnike med elitno deseterico.