Razpoloženje v taboru slovenske reprezentance v smučarskih skokih se je na uvodni postaji nove sezone svetovnega pokala spremenilo čez noč. Potem ko so bili zelo razočarani po sedem mestu na ekipni tekmi, so danes nastopili kot prerojeni. Osemnajstletni Timi Zajc je s petim mestom dosegel najboljši rezultat kariere. Pokazal je psihično trdnost po polomu na ekipni tekmi, na kateri je Slovenija po njegovem skoku nazadovala s petega na sedmo mesto. Med posamezniki se ni ustrašil izziva in velike priložnosti, ko je bil po prvem skoku četrti v zgoščeni konkurenci z razliko le 9,4 točke med prvim in desetim mestom. V finalu je ohranil mirno kri in zadržal uvrstitev med elito.

Buren konec tedna za Timija Zajca

»Za menoj je buren konec tedna. V soboto sem imel na ekipni tekmi zelo slab dan. Bil je tudi posledica tega, da sem imel že na treningu le en dober skok. Vse skupaj sem moral prespati. Nedeljsko tekmo sem opravil zelo dobro. Vsi trije skoki dneva – od poskusnega do finalnega – so bili zelo dobri. Pred finalnim skokom nisem razmišljal, da bi ga polomil, ampak le o tem, kako daleč lahko skočim, koliko lahko napredujem, če ponovim skok iz prve serije. Vse se mi je izšlo. Po takšnem rezultatu bo lažje delati naprej,« je po tekmi povedal Timi Zajc.

Slovenski ekipni uspeh sta zaokrožila Anže Lanišek z 20. mestom in Anže Semenič s 26. mestom. »Kako ne bi bil zadovoljen, saj sem že na prvi tekmi osvojil več točk kot vso lansko sezono. Skoki še niso bili popolni. Najpomembneje je, da sem konkurenčen in se lahko približan najboljšim,« je bil z uvodom v zimo zadovoljen Anže Lanišek. Anže Semenič, ki se sploh ni uvrstil med četverico za ekipno tekmo, je bil zadovoljen z izplenom petih točk. »Užival sem, a imam še veliko rezerv. Imam temelje, na katerih bom delal v novem tednu, v katerega grem s pozitivno energijo.«

Od zadovoljstva je žarel tudi selektor Gorazd Bertoncelj, potem ko je Slovenija zelo razočarala s sedmim mestom na ekipni tekmi. Tako skromna je bila na ekipni tekmi nazadnje februarja 2011 na poletih v Oberstdorfu, ko je bil selektor Matjaž Zupan. Če Norvežani ne bi bili diskvalificirani zaradi neustreznega dresa Roberta Johanssona, bi bili Slovenci celo osmi med enajstimi ekipami, torej zadnji v finalu.

»Ekipno tekmo smo temeljito analizirali z videoposnetki, se pogovorili in osredotočili na bistvene stvari. Vse dogovore je Zajc tudi realiziral na nedeljski tekmi. Zelo pozitivna je ocena tudi za Laniška, saj je naredil zgolj dva povprečna skoka glede na trenutno stanje. Ko bo svoje skoke še stopnjeval, bo tudi višje uvrščen,« je vtise strnil Gorazd Bertoncelj. »Za nas je zelo pomembno, da so uvrstitve vzpodbudne. Na začetku sezone smo dobili potrditev, da smo na pravi poti, da smo strokovni štab in tekmovalci delali kakovostno.«

Klimov od nordijskega kombinatorca do skakalca

Prvi zmagovalec sezone je 24-letni Rus Jevgenij Klimov, ki je bil še pred štirimi leti na olimpijskih igrah v Sočiju nordijski kombinatorec. Zmaga tihega Rusa iz Perma sploh ni veliko presenečenje, saj je bil najboljši že v skupnem seštevku poletne velike nagrade. Prvi ruski zmagovalec na tekmah svetovnega pokala po tekmi ni govoril o svojih skokih, ampak je hvalil poljske navijače, ki so pripravili izjemno vzdušje. V Visli je zmagal že v kvalifikacijah, danes pa je bil najboljši tudi v obeh serijah. Družbo na zmagovalnih stopničkah sta mu delala Nemec Stephan Leyhe in Japonec Rjoju Kobajaši. Vsi trije so bili prvič na stopničkah.

Po tistem, kar so Poljaki prikazali v petek v kvalifikacijah, nihče ni pričakoval njihove zmage na ekipni tekmi. Med najboljšo deseterico so imeli le Davida Kubackega (2. mesto), ki pa je bil nato na moštveni tekmi najšibkejši člen. Poljaki Zyla, Wolny in Stoch so na tekmi pred domačimi gledalci skakali kot v transu, saj so bili vsi trije v vseh skokih najboljši v svojih skupinah. Izjemen napredek je naredil prvi zvezdnik lanske zime Kamil Stoch, branilec naslova velikega kristalnega globusa. V petek v kvalifikacijah šele 48., v poskusni seriji pred sobotno tekmo pa je pristal pri 104,5 metra (32. izid med 44. tekmovalci). Na ekipni tekmi se je predstavil v šampionskem sijaju in v zadnjem skoku izničil prednost Nemčije, ki je bila 4,1 točke, med posamezniki pa je bil četrti tik pred Zajcem.

»Popolna tekma za nas. Vzdušje pred domačimi gledalci je bilo izjemno. Niso poskrbeli le za motivacijo, ampak so nam dali tudi navdih. Veliko nam je pomenilo tudi to, da je trener zaupal v moje sposobnosti,« je povedal Kamil Stoch po četrti zmagi Poljske na ekipnih tekmah za svetovni pokal. Medtem ko sta se Poljska in Nemčija dvobojevali za zmago, je bila Avstrija vseskozi na tretjem mestu. Japonska je izpadla iz boja za stopničke zaradi padcev Kobajašija in Takeučija.