Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so preiskavo zlorabe prostitucije, trgovine z ljudmi in prometa z drogami, v kateri so uporabili tako klasične kot tudi prikrite preiskovalne ukrepe, na območjih Nove Gorice in Maribora vodili od septembra 2014. Potrdili so, da je dobro organizirana hudodelska združba z najmanj 14 identificiranimi člani, ki sta jo vodila 50- in 35-letna osumljenca z območja Maribora, organizirala izkoriščanje prostitucije, je na petkovi novinarski konferenci pojasnil pomočnik direktorja NPU David Antolovič.

Po njihovih ugotovitvah so v prostorih na območju Nove Gorice, ki so jih oglaševali kot savno, spa in wellness s pridihom erotičnih vsebin, dejansko prikrito izkoriščali prostitucijo pod njihovimi natančno določenimi pravili. S plačilom vstopnine v višini od 60 do 85 evrov so lahko v prostore vstopali le moški, ženske pa so bile v prostorih lahko le, če so nudile spolne usluge. Za to so morale predhodno prek spletne strani opraviti rezervacijo, prav tako pa so morale plačati vstopnino v višini 70 evrov.

Združba pridobila najmanj 14 milijonov evrov

Žrtve so tuje državljanke, večinoma iz Romunije, Ukrajine, Albanije in drugih držav bivše Jugoslavije. V prostorih v Novi Gorici je od avgusta 2014 spolne usluge nudilo najmanj 300 oseb, združba pa je pridobila najmanj 14 milijonov evrov premoženjske koristi, je še navedel Antolovič.

Po sredinih preiskavah so prostost odvzeli osmim osumljencem, šest so jih pridržali, med njimi tudi vodji združbe. V petek so šesterico privedli pred preiskovalnega sodnika zaradi suma storitve 11 kaznivih dejanj zlorabe prostitucije, trgovine z ljudmi ter neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

Zagrožena kazen za zlorabo prostitucije je od tri do 15 let zapora, za trgovino z ljudmi od tri do 12 let, za neupravičeno proizvodnjo in promet z drogami pa od enega do 10 let.