Prvo ime primorskega nočnega življenja Iryno Uršič in njeni dve pomočnici zaradi izkoriščanja deklet za prostitucijo čaka zaporna kazen. Preostalih pet udeleženih pri organizaciji nočnih zabav s spolnimi uslugami je sodnica koprskega okrožnega sodišča minuli petek obsodila na pogojno kazen.

Takšen je epilog preiskav v dveh nočnih klubih ter gostišču v Novi Gorici in Sežani, ki so se jih policisti lotili tudi s prikritimi preiskovalnimi ukrepi in tajnimi sodelavci. Sodba še ni pravnomočna, Uršičeva je še pred izrekom sodbe dejala, da v njenih lokalih ni bilo prostituiranja, in na morebitno obsodilno sodbo vnaprej napovedala pritožbo.

Sodba je obtoženim na koncu očitala, da so izkoriščali najmanj deset deklet, večinoma Ukrajink, čeprav je tožilstvo v obtožnici navajalo, da je pod okriljem Uršičeve delalo 84 deklet. Sodnica Meri Mikac je Uršičevo spoznala za glavno protagonistko zgodbe in ji prisodila tri leta in pol zapora (Uršičeva je v priporu že tri leta, kar se ji bo štelo v kazen), 8850 evrov denarne kazni in vrnitev 81.000 evrov protipravno zasluženega denarja. Njena prva pomočnica in natakarica Maria Fedotova je obsojena na leto in šest mesecev zapora, druga pomočnica Iryna Ahaponova pa na dve leti zapora. Podjetje, v okviru katerega je dejavnost potekala, bo moralo plačati približno 60.000 evrov denarne kazni.

Prostitucijo naznanil gost lokala

Nočna lokala Elara in Lady Rouge ter gostišče Rezka so bili decembra 2015 tarča novogoriških, koprskih in kranjskih kriminalistov, ki so stopili na prste kriminalni združbi, ki naj bi v Ukrajini novačila dekleta, jim organizirala prevoz v Slovenijo ter jih nastanjala in zaposlovala v nočnih lokalih. Na dan, ko so kriminalisti vstopili v nočni klub Elara v bližini novogoriškega nakupovalnega centra Qlandia, je ta za 10 evrov vstopnine na svojih spletnih straneh ponujal mlada, eksotična in čutna dekleta, ki jih je mogoče opazovati pri plesu, jih povabiti na pijačo ali pa se z njimi dogovoriti za kakšno zasebnejše druženje.

Policisti so lokale opazovali vsaj leto dni pred končno akcijo decembra 2015, prve informacije o dogajanju v njenem novogoriškem lokalu pa so na policijo kapljale že prej. Leta 2012 je denimo eden od gostov lokala policiji ovadil eno od zabaviščnih plesalk. Postal je namreč tudi njen intimni partner, na policijo pa se je zatekel, ko ga je ta začela izsiljevati za denar. Medtem je policiji zaupal tudi, da njegova nesojena intimna prijateljica v lokalu dobro služi, ker ponuja spolne odnose za denar. Ime Uršičeve je na ušesa in v zapisnike policije večkrat prišlo tudi v povezavi z njenim nekdanjim možem, ki je bil prav tako obtožen prostitucije. Uršičevi je specializirano državno tožilstvo v obtožnici med drugim očitalo, da je ceno za spolne usluge vračunala v drag šampanjec.

Tri leta za epilog

Od aretacij do sodnega epiloga na prvi stopnji so minila skoraj natanko tri leta. Na sojenju so prek videokonferenc zasliševali tajne policijske sodelavce, ki so plačali za spolne usluge, a so vsi zapovrstjo trdili, da plačanega na koncu niso izkoristili. Zaslišani so bili gostje in tudi nekatera dekleta, ki pa o svoji delodajalki niso rekla žal besede. Obramba obtoženih je vseskozi opozarjala na neverodostojnost tajnih delavcev policije, ki kar na nekaj vprašanj niso hoteli odgovoriti, češ da bi s tem izdali svoje metode preiskovanja. Obramba je na koncu zaradi pomanjkanja dokazov predlagala sodnici, da obtožene oprosti. Da so tajni policijski sodelavci lagali, je zatrjevala tudi Uršičeva, sodnica pa je na koncu odločila drugače.