Oslabljena slovenska nogometna reprezentanca je pod vodstvom povratnika na selektorski položaj Matjaža Keka v Marbelli na jugu Španije opravila enotedenske priprave, ki so se končale z remijem 2:2 na prijateljski tekmi proti Kitajski do 25 let. Kekovo vrsto so v Andaluziji zastopali predvsem nogometaši iz prve slovenske lige, ki so zaradi lukenj v obrambi obakrat zapravili vodstvo. Slovenija je bila boljša, dokler v igro niso vstopili rezervisti.

Selektor Matjaž Kek je v udarno enajsterico uvrstil devet nogometašev iz prve slovenske lige, ob katerih sta priložnost od prve minute na štoperskih položajih dočakala tudi edina legionarja tokratne akcije Delamea Mlinar in Korun. V vratih je bil Sorčan, na boku Klinar in Sikošek, v zvezni vrsti so zaigrali Požeg Vancaš, Hotić, kapetan Dervišević in Vetrih, v napadu pa sta združila moči Vombergar in Zahović. Ravno ljubljansko-mariborska naveza je bila najnevarnejša za kitajska vrata, Slovenija pa je po previdnem začetku hitro prevzela pobudo in narekovala ritem igre. Kekovi izbranci so imeli veliko željo po dokazovanju, zato so na igrišču izstopali tudi po agresivnem in požrtvovalnem pristopu. Čeprav je bila Slovenija kreativnejša od kitajskega tekmeca, si do odmora ni priigrala prednosti.

Potem ko je Zahović najprej dosegel zadetek iz prepovedanega položaja, je bil v 25. minuti v slogu slavnega očeta natančen z roba kazenskega prostora. Zahović je dosegel prvenec v državnem dresu, blizu uspeha pa je bil vsaj dvakrat tudi debitant Vombergar, ki je po prihodu na igrišče najglasneje zapel Zdravljico. Kitajska je izenačila po uvodnem kotu, ko je kapetan Šuaji izkoristil trenutek nezbranosti v slovenski obrambi in zadel iz edine priložnosti tekmeca v tem delu igre.

Ob neomejenem številu menjav so priložnost za igro v drugem polčasu dobili tudi vsi rezervisti razen tretjega vratarja Janžekoviča. Ritem igre je razumljivo popustil, Kitajska pa je predvsem na sredini igrišča vzpostavila ravnotežje. Še pred drugim paketom menjav po uri igre so Kekovi varovanci znova povedli – po šestem kotu je bil z glavo natančen Vombergar, ki je v Argentini od otroštva sanjal, da bo nekoč zaigral v slovenskem dresu. Kitajska je hitro izenačila in postavila končni izid, ko je Liao natančno meril s prostega strela.

»Preveč bi bilo, če bi na tej tekmi iskali samo rezultat. Za nami so naporni treningi, tekma pa je bila gledljiva. Zelo pomembno je, da sem dobil veliko informacij. Videl sem velik potencial, a se vidi, da morajo igralci še ogromno delati. Pristop je bil pravi, saj so v vsaki akciji pokazali veliko želje. Morda jim je manjkalo nekaj odločnosti in drznosti, da bi tekmo dobili. Motijo me naivno prejeti goli, a je treba tudi vedeti, da je reprezentanca v takšni zasedbi igrala prvič,« je komentiral selektor Matjaž Kek, ki bo reprezentanco znova zbral čez slaba dva meseca pred začetkom kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo 2020. Izbrano vrsto najprej čaka gostovanje v Haifi proti Izraelu, nato bo v Ljubljani gostovala Makedonija. Očitno bo reprezentančni dres po letu dni in pol oblekel tudi vratar Jan Oblak, ki je bojkotiral nastopanje za državo pod vodstvom odstavljenega selektorja Tomaža Kavčiča.

Postava Slovenije: Sorčan (od 46. Vidmar), Klinar (od 80. Klemenčič), Delamea Mlinar (od 80. Dobrovoljc), Korun (od 80. Sirk), Sikošek (od 80. Šturm), Požeg Vancaš (od 62. Gnezda Čerin), Hotič (od 75. Črnic), Dervišević (od 80. Petrovič), Vetrih (od 46. Vrhovec), Vombergar (od 62. Mlakar), Zahović (od 62. Lazarević), selektor: Kek.