Težko je določiti, kdaj so se začeli pojavljati prvi notranji vrtovi, ki so lahko mešanica notranjega atrijskega vrta ali pa kuhinja, ki jo plemenitijo korita, polna rastja. Atrijske hiše in atrije so poznali že Babilonci, bivališče, ki ga definira rastlinstvo, pa ni tuje niti popularni kulturi. V nadaljevanju nas zanimajo sodobni atrijski vrtovi in vrtovi v zaprtih prostorih zasebnih domov. Prelomnico v tej zgodbi predstavljajo japonski arhitekti.

Poleg antikvitet je obvezna vrtna garnitura

Leta 2009 so v japonskem mestu Nagoya zgradili rezidenco, v kateri so glavni prostor, kuhinja z veliko jedilnico in tudi druge sobe ter celo stopnišče, v veliki meri namenjeni tudi stanovanju rastlin. Izjemno svetlo hišo, ki premore tudi notranji atrij, so zasnovali lokalni arhitekti iz biroja Suppose Design Office. Nekaj let pozneje je arhitekturni biro K2YT v Tokiu v stopnišče štirinadstropne stavbe vgradil atrije, na katerih rastejo drevesa. Poimenovanje za take tipe vrtov v slovenščini še ni uveljavljeno, kar nam je potrdila tudi krajinska arhitektka Nuša Voda iz biroja Atrij. »V splošnem gre še vedno za atrijski vrt, ki bi se lahko imenoval tudi skriti vrt. Ker je obrnjen v notranjost objekta, hiša deluje kot vrtna soba ali vrtna dnevna soba, v večjih objektih pa ima lahko še drugo vrtno garnituro.« Danes so taki tipi vrtov razširjeni na vseh celinah. V George Townu na Kajmanskih otokih, ki spadajo pod Karibe, le nekaj metrov od morja stoji vila, kjer je v dnevni sobi poleg klasičnih prestižnih kosov pohištva tudi ograjen vrt, ki ga obdajajo štiri visoke palme. V Sydneyju je posest, znotraj katere je glavna zanimivost bujen vrt, prekrit s streho iz bambusa. V Kuvajtu je v predmestju prestolnice družinska hiša, ki premore več atrijev, teras, balkonov in sob, kjer rastejo prave oaze. In še bi lahko naštevali.

Razkošje, ki zahteva visoko stopnjo tehničnega znanja

In kako se takšne hiše spopadajo z vsakodnevnimi problemi, kot je na primer vlaga? Nuša Voda pravi: »To se da urediti z nekim primernim načrtovalskim pristopom, z namakalnimi sistemi in z odvodnjavanjem. Prostor je treba tudi primerno osvetliti. To je individualno, odvisno, kako je arhitektura načrtovana, zato je tudi v tem primeru še toliko bolj pomembno sodelovanje arhitekturne in krajinskoarhitekturne stroke.« Zlitje hiše z naravnimi elementi oblikuje boljše bivanje znotraj urbanih okolij. Čeprav se bistveno poveča kvaliteta zraka, je znotraj arhitekturnega načrtovanja treba urediti primerne prezračevalne sisteme. Voda dodaja, da je pomemben tudi izbor rastlin, v primeru atrijskega vrta ne vidi večjih težav, omeni pa, da je namakalni sistem velikega pomena pri tistih, ki imajo bujne rastline v prostorih, kot je kopalnica. Skriti vrtovi torej močno povečajo stroške gradnje in ostajajo stvar luksuza.