Falenopsis je najbolj razširjen rod orhidej tudi v naših domovih. V naravi jih najdemo v vlažnih gozdovih nizkih nadmorskih višin pod drevesnimi krošnjami, ki jih ščitijo pred neposrednim soncem. Prav zato moramo orhidejam v prilagojenih razmerah ponuditi podobne pogoje bivanja.

To pomeni, da korenine ne smejo biti nikoli v vodi, saj namočimo le substrat in nato vodo odlijemo. Lepo bodo uspevale v vlažnem okolju z vlažnostjo zraka okoli 55–75 odstotkov, Če postavite rastlino nad posodico z vodo, bo to povišalo zračno vlago, vendar pazite, da lonček z rastlino ne stoji v vodi. V zimskem času jim bo ugajalo tudi pršenje po listih. Prav tako ne sme temperatura ponoči pasti pod 16 stopinj Celzija, dnevne temperature naj bodo med 20 in 28 stopinjami Celzija, pozimi je lahko nekoliko nižja. Občasna odstopanja ne bodo škodila rastlini, razen ko cveti, saj lahko nizke temperature povzročijo odpadanje popkov. 

Pisani cvetovi katlej

Predvsem zaradi velikih pisanih cvetov v odtenkih od rožnate do bele in sivovijoličaste barve so priljubljene tudi katleje. Enolistne katleje imajo tri do štiri cvetove na cvetnem steblu, dvolistne imajo visoke psevdobulbuse (odebeljene nadzemne korenine) in več manjših cvetov. So tipični epifiti, zato za rast potrebujejo grobo lubje, kjer se voda hitro odcedi. Rastejo na zelo svetlih mestih brez neposrednega sonca. Največ svetlobe in višje temperature od 30 stopinj Celzija potrebujejo v času dozorevanja in debeljenja poganjkov. Jeseni, ko se rast umiri in se tvorijo cvetna stebla, zalivamo redkeje in jih postavimo na nižje temperature, ki naj bodo med 13 in 25 stopinjami Celzija.

Prav zaradi oblike cveta miltoniji pravimo tudi orhideja mačeha. Ima žametaste zelo dišeče cvetove v skupinah na koncu stebla. Potrebuje redno gnojenje in vlažen substrat, zato jo poleti zalivamo tudi 2- do 3-krat na teden. Ugaja ji zračna vlažnost med 55 in 65 odstotki in temperature med 10 in 30 stopinjami Celzija, prav tako jo je treba na dve leti presaditi. Predvsem začetnikom se priporoča gojenje pafiopedila, čeveljčkom podobne orhideje. Mnogocvetni čeveljčki potrebujejo toplejše in svetlejše razmere, enocvetni pa prenesejo tudi hladnejše. Večina dobro uspeva v rahlem substratu, ki se nikoli ne sme izsušiti. Optimalne temperature za rast so nočne med 15 in 25 ter dnevne med 19 in 30 stopinjami Celzija. Kadar je toplo in svetlo, gnojimo za rast. Ko sta razvita dva para močnih listov, pa začnemo gnojiti za cvet.

Nega in oskrba orhidej

Za sajenje orhidej je priporočljivo uporabiti posebne substrate za orhideje. Najboljša izbira je specialna zemlja za orhideje plantella, ki je zračen substrat iz mešanice lubja, kokosovih vlaken in perlita z dodanimi hranili. Za gnojenje orhidej lahko uporabimo tekoče specialno gnojilo za orhideje plantella, bogato s hranili in mikrohranili, ali praktične šumeče tablete plantella za orhideje, ki se hitro raztopijo v vodi in zagotovijo vsa potrebna hranila in mikrohranila. Orhideje ne marajo težke vode, zato priporočamo uporabljati deževnico ali vsaj postano vodo. Zalivanje in gnojenje orhidej, ki rastejo v posebnem substratu z lubjem, je najenostavneje izvajati s polurnim namakanjem rastlin v vodi, kjer raztopimo gnojilo. Talne orhideje, kot je pafiopedil, pa zalivamo na klasičen način. Ker orhideje rade napadejo volnate in listne uši, jih najbolje odstranimo prav z naravnim sredstvom plantella flora kenyatox verde plus in poškropimo liste. Temne lise na listih v obliki mozaika nakazujejo pojav virusov. Teh ne moremo odpraviti, zato rastline uničimo.