Instagram je brez dvoma spremenil koncept podobe. Ne le podobe, temveč sveta, saj se resničnost vse bolj dojema le kot oder popolne objavljive fotografije. Za vsako tematiko veljajo pravila, kako naj bo fotografirana: dekleta z našobljenimi ustnicami, hrana popolnoma stilizirana, otroci najbolj srčkani. Kaj pa vrtovi? Kako so na instagramu fotografirani vrtovi?

Pri fotografiji hrane smo globoko zabredli v tako imenovano pornografijo hrane, da so celo restavracije začele kreirati instagramske krožnike. Pri vrtovih pa to ni tako preprosto. V to, da bi bila fotografija vrta na spletu popolna, je treba vložiti veliko več truda kot v fotografijo hrane. Zato se pri vrtovih na instagramu dogaja prav nasprotno kot pri hrani: podobe vrtov na instagramu običajno kažejo bolj resnično podobo kot podobe vrtov v specializiranih vrtnih revijah. Te sledijo ustaljeni estetiki popolnega glamuroznega vrta, ki je sleherniku tako nedosegljiv kot obleka, ki jo nosi manekenka na pariškem tednu mode. Medtem pa uporabniki na svojih spletnih računih največkrat objavljajo dejansko stanje: malce zapleveljene gredice, ne popolnoma ravne stezice, mačke in pse, ki se motajo med paradižniki, otroke, ki blatni sedijo ob gredicah. O tem, kaj je lep vrt, ne odločajo več uredniki vrtnih revij, temveč sleherniki.

Vrtne instagramske strani so razširjene po vsem svetu. Nekatere med njimi so prav navdihujoče. Denimo vrtičkar na strani @marcelarium_botanik z juga Francije opisuje zeleno življenje svoje terase, ki je v celoti, skupaj s stenami, spremenjena v tropski vrt. Sobne rastline so nasploh izjemno priljubljena tema instagrama. Ključnik #plantsofinstagram ima ta trenutek več kot dva milijona objav. Ključnik #garden pa se lahko pohvali z več kot 40 milijoni podob. Zelo priljubljen je tudi ključnik #plantsmakepeoplehappy, kjer ljudje objavljajo fotografije svojih najljubših rastlin. Največkrat so to sobne rastline, med njimi pa kraljujejo zdaj ponovno zelo modne monstere.

Vrt kot življenjski slog

Tudi slovenski vrtičkarji radi objavljajo fotografije svojih vrtov, še raje pa pridelkov. Tako so bile poleti priljubljene fotografije paradižnikov in bučk, zdaj, pozno jeseni, prevladujejo buče in čiliji. Je pa nekaj slovenskih vrtnih instagramskih strani, ki imajo za naše pojme spodobno število sledilcev. Taka je denimo stran #vrtobilja, ki dopolnjuje siceršnjo spletno podobo Robija in Tjaše ter njunega Vrta obilja, kjer že nekaj let prikazujeta, kako mlad par živi v majhni hišici in obdeluje vrt. Stran ima 1500 sledilcev. Podobno priljubljena je tudi stran @mummy_in_the_garden oziroma @piknikprikozolcu, kjer mami Sabina opisuje urbano vrtnarjenje v ljubljanskem Podutiku skupaj z malima sinovoma. Posebnost teh objav je tudi sledenje nazorom življenja brez odpadkov, vključno z idejo vrtnarjenja brez odpadkov. Podobno življenje v naravni idili opisuje tudi stran @brigitinvrt, ki je podaljšek strani www.zmoremdomace.com, na kateri svojo samooskrbno življenje na Goričkem opisuje petčlanska družina. Kar zadeva slovenske instagramske vrtove, je zanimivo, da bolj kot popolnost vrta opisujejo življenjski slog. Slovenci se na spletu očitno ne hvalimo s tem, da imamo lepo urejen vrt, temveč s tem, da na njem pridelamo dovolj zelenjave za domačo rabo. Torej je kljub vsemu – vsaj pri spletnem vrtu – bolj kot podoba pomembna vsebina.