Enainštiridesetletni moški, doma iz okolice Ljubljane, in 49-letni Latvijec, ki ju je policija prejšnji teden prijela, osumljena pa sta kaznivih dejanj velike tatvine na območju Ljubljane, sta svoje žrtve v ločenih incidentih oškodovala za skupno okoli 150.000 evrov. Vsakemu grozi do pet let zapora.

Izdala ga je ukradena jakna

Prejšnji torek so ljubljanski policisti aretirali 49-letnega Latvijca, ki je dan pred tem vlomil v tri stanovanja v središču Ljubljane, iz katerih je odnesel za okoli 103.000 evrov dragocenosti. Za prvo tarčo si je izbral stanovanje v Švabičevi ulici v Trnovem. »Preplezal je ograjo atrija, razbil steklo balkonskih vrat in vstopil v stanovanje,« način tatinskega podviga 49-letnika opiše Valter Zrinski, vodja oddelka za splošno kriminaliteto na PU Ljubljana. Iz stanovanja je odnesel LCD-televizor ter nekaj drugih osebnih predmetov. V isti ulici in še isti dan je udaril še enkrat. Tudi tokrat je preplezal ograjo, razbil šipo na balkonu in si tako utrl pot do dragocenosti – več ročnih ur, različnih osebnih predmetov pa tudi oblačil. Za tretjo tarčo si je prav tako isti dan izbral stanovanje v Janežičevi ulici, od prejšnjih dveh oddaljeno zgolj nekaj sto metrov, a na drugi strani Ljubljanice. Splezal je na balkon visokopritličnega stanovanja, razbil šipo na balkonu, po navedbah Zrinskega pa je iz stanovanja ukradel več dragocenih ročnih ur, fotoaparat, denar in nekaj osebnih predmetov.

Sreča ga je dan zatem zapustila. »Petnajstega januarja je eden od oškodovancev v Trnovem postal pozoren na sumljivo parkiran kombi z italijanskimi registrskimi tablicami. V njem je videl moškega v oblačilih, ki so bila prejšnji dan ukradena iz njegovega stanovanja,« je pozorno oko okradenega Ljubljančana pohvalil Zrinski. Poklical je policijo, ta je vozilo izsledila. »Ko je 49-letnik zagledal policiste, je sunkovito speljal, na njihove ukaze pa se ni odzival in kombija ni ustavil. Med begom je trčil v eno izmed ograj, a ga tudi to ni ustavilo, saj je policistom poskušal pobegniti še peš,« lov na osumljenega Latvijca opiše Zrinski. Policisti so ga kljub temu ujeli in aretirali. V sodelovanju s kolegi iz tujine so ugotovili, da se je po Ljubljani vozil s kombijem, tri dni prej ukradenim v Italiji, preiskava pa je pokazala, da je prišel v Slovenijo zgolj zaradi tatinskih podvigov. V kombiju so odkrili večino ukradenih predmetov, ki so mu jih zasegli in vrnili lastnikom, za nekaj predmetov pa še ugotavljajo, od kod in čigavi so. Latvijski policisti so jim sporočili, da je moški specialni povratnik, saj je bil v preteklosti v domovini že obsojen zaradi vlomov, ropov in tatvin.

Odvisnik od drog kradel kolesa in športno opremo

Dan zatem, torej 16. januarja, so policisti prijeli še enega tatu, osumljenega več kot 40 velikih tatvin in njihovih poskusov na območju Centra in Viča. Enainštiridesetletnik iz okolice Ljubljane je po navedbah Andreja Medveška, komandirja PP Ljubljana Vič, osumljen, da je 4. decembra lani v centru Ljubljane v štirih ulicah vlomil v 32 kleti, kolesarnic in shramb, iz katerih je odnesel za okoli 14.000 evrov plena. »Nekatere prostore je samo pregledal in se ni dotaknil ničesar, iz petih pa je ukradel mobilni telefon, alkohol, opremo za golf, smuči in dve kolesi,« je naštel Medvešek. Po ogledu kraja vlomov, pogovorih in pregledu nadzornih kamer je vse kazalo na to, da je v prostore vlamljala ista oseba, obenem pa so tatvine povezali z vlomi na Viču. Tako je 41-letnik osumljen še dodatnih 16 velikih tatvin med majem lani in januarjem letos na Viški cesti pod Rožnikom. Tudi tam je vlamljal v kleti in kolesarnice, iz njih pa odšel bogatejši za sedem koles, smučarsko in ribiško opremo ter več kosov orožja, lastnike pa je skupno oškodoval za 24.000 evrov. Po navedbah Medveška moškega, sicer odvisnika od drog, v preteklosti zaradi tovrstnih dejanj še niso obravnavali. Trenutno je v hišnem priporu.