Bralki Dnevnika sta nas obvestili, da sta na predvečer miklavževega, ko je bilo v središču Ljubljane ogromno ljudi, v košu za smeti na tržnici opazili nekaj ženskih torbic, v eni pa naj bi zvonil telefon. Posumili sta, da gre za ukradeno blago, da je nekdo torbice izmaknil, iz njih pobral vredno vsebino in jih odvrgel v smetnjak. Meščanki sta o najdbi obvestili policijo, ta pa je ugotovila, da je šlo le za stare, dotrajane torbice, ki jih je tja nekdo pač odvrgel.

A lahko bi šlo tudi za ukradeno blago. Ljubljanski policisti so bili isti večer, recimo, obveščeni o kar petih najdenih, a izpraznjenih denarnicah. Denarnice so vrnili lastnikom, denarja v njih pa ni bilo (več). Za žeparje so prav praznični dnevi, ko je v mestu veliko ljudi z večjimi količinami gotovine pri sebi, odlična »poslovna« priložnost. »Slovenija v svetovnem merilu ni žeparski raj, kljub temu pa zadnje čase opažamo, da tovrstna kazniva dejanja počnejo organizirane skupine storilcev. Eden opazuje, drugi prikrije napadeni predmet (recimo nahrbtnik), tretji ukrade denarnico, četrti jo takoj prevzame,« pravijo na policiji. Po »uporabi« denarnico ali torbico odvržejo.

Samozaščitni ukrepi

Policija svetuje posebno previdnost glede nošenja torbic v gneči, pri dvigovanju gotovine z bankomata in pri plačevanju z njo. S Policijske uprave Ljubljana so samo včeraj (spet) poročali o kar nekaj tatvinah in žeparskih podvigih.

V Grosupljem je neznanec iz vozila oškodovanke odnesel torbico. Občanka se je usedla v svoje vozilo, odložila torbico na sovoznikov sedež, v tistem trenutku pa je neznani storilec odprl vrata na desni strani in pograbil torbico ter zbežal. Oškodovanka v dogodku ni bila poškodovana. Storilec je bil zakrit s šalom, na glavi je imel kapo.

Drzna tatvina se je zgodila tudi na počivališču Barje. Neznani storilec je iz vozila VW multivan odnesel torbico – v njej je bilo kar 1200 evrov.

V četrtek popoldne pa so bili policisti PP Litija obveščeni o drzni tatvini, ki jo je neznani storilec storil že v ponedeljek, 3. decembra, na Valvazorjevem trgu. Oškodovanka je v četrtek našla svoj odvržen nahrbtnik in o tatvini ter najdbi obvestila policiste. Ti so ugotovili, da ji je neznani moški nahrbtnik iztrgal iz rok – v njem je imela denar in osebne predmete –, nato pa peš zbežal.