Odvetnik Franci Šošterič je bil glasno nezadovoljen, ker je moral v ponedeljek priti na mariborsko okrožno sodišče. Po uradni dolžnosti zastopa Danijela Potočnika, ki mu tožilstvo očita, da je notorični tat in bi na prostosti še naprej kradel, če ga ne bi sodišče – zaradi ponovitvene nevarnosti – preventivno vtaknilo v pripor.

Šošterič je prepričan, da bi bilo smotrneje preklicati predobravnavni narok, tako kot večino drugih, ki so bili razpisani na slovenskih sodiščih. Obtoženi bi namreč lahko brez nadaljnjega še mesec ali dva potrpel v priporni celici.

Mariborski okrožni tožilec Tilen Ivič je v obtožnici nanizal 24 velikih tatvin, ki jih je Potočnik izvedel med 19. septembrom in 16. decembrom lani. Delikti so si podobni kot jajce jajcu, oškodovane pa so bile praviloma drogerije, črpalke in (diskontne) trgovine. Večinoma jih je oškodoval za trimestni znesek, plen pa je bil raznoter; iz ene izmed Hoferjevih trgovin je denimo odnesel prenosnik.

Na prostosti krade kot sraka

Ko so si kriminalisti ogledali posnetke varnostnih kamer in se pogovorili z oškodovanci, so takoj imeli glavnega osumljenca. Potočnik je namreč stari znanec organov pregona in sodišč, zgolj v minulih štirih letih je bil že šestkrat pravnomočno obsojen na zaporne kazni zaradi storjenih premoženjskih deliktov. Takoj ko se vrne na prostost, nadaljuje tatvine.

Na ponedeljkov narok so ga pravosodni policisti privedli iz priporne celice. V razpravni dvorani 46 je bil edini, ki je nosil zaščitno masko na obrazu in je bil s tem dodatno zaščiten pred okužbo ali širjenjem koronavirusa. Za primer priznanja krivde mu je tožilec Ivič ponudil izrek največ 16-mesečne zaporne kazni. V tem primeru bi terjal še podaljšanje pripora. Vendar je 39-letni obtoženec, doma iz okolice Maribora, vztrajal, da je nedolžen.

Njegov zagovornik si je zamislil obsežen sodni postopek na glavni obravnavi. Na njej bi zaslišal vse priče, ki jih je v obtožnici nanizal Ivič, prav tako hoče zaslišati policiste, ki so v postopku prepoznave storilca prikazovali oškodovancem fotografije obtoženega.

Zagovornik ne bi hitel

Predsedujoča okrožna sodnica Mateja Kamenšek Gornik je sprva nameravala glavno obravnavo začeti 30. marca. Predlog je vznejevoljil odvetnika Šošteriča. »Opravilna številka spisa nosi letnico 2019. Nobene bojazni ni, da bi zadeva zastarala. Se vam zdi hitenje primerno, kaj ne more počakati na maj?« jo je vprašal.

Sodnica ga je opomnila na odredbo vrhovnega sodišča o posebnih ukrepih, zaradi katere morajo sodišča opravljati naroke v nujnih zadevah, med katere na prvem mestu sodijo sojenja v kazenskih zadevah, v katerih je obdolžencu odvzeta ali omejena prostost. »Ta zadeva se torej šteje kot nujna. Obtoženi je v priporu,« mu je odgovorila.

»Prebral sem odredbo, vi pa naredite, kar želite,« je bil nezadovoljen odvetnik. Sodnica mu je ponudila kompromisno rešitev. Prvi narok bo izpeljala 6. aprila. Šošterič se je s predlogom strinjal.