Premier je »progresivne sile« danes pozval, naj podprejo njegovo vlado, da bi »okrepili mednarodno vlogo države« in »stabilnost v regiji«, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Vsakdo mora prevzeti svojo odgovornost v tem ključnem trenutku,« je poudaril. Glede svoje politike do Makedonije je ob začetku parlamentarne razprave dejal, da je »bilo poskusiti rešiti problem vprašanje vesti«, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Glasovanje o zaupnici bo predvidoma v sredo ob 23. uri po srednjeevropskem času. Glasovanje je Cipras zahteval po izstopu nacionalistične stranke Anel iz vlade, potem ko je Makedonija v petek s potrditvijo ustavnih dopolnil končala notranje pravne postopke sprejemanja dogovora o spremembi imena Makedonije z Atenami. Zdaj mora dogovor potrditi tudi Grčija in izvesti za to potrebne notranje postopke, pri čemer Anel ne želi sodelovati.

Vladna koalicija je tako brez sedmih poslancev Anela ostala brez večine v 300-članskem parlamentu. A po pričakovanjih bo premier, čigar leva Siriza ima 145 poslancev, našel še najmanj šest manjkajočih glasov med neodvisnimi poslanci in manjšimi strankami. Zaupnico naj bi po napovedih podprli tudi štirje poslanci Anela. Vlada bo tako lahko nadaljevala delo in potem tudi ratificirala dogovor, ki ga je Cipras junija lani sklenil z makedonskim premierjem Zoranom Zaevom.

V skladu z dogovorom se bo po desetletjih grške blokade zaradi imena odprla pot Makedoniji v EU in Nato. Za uveljavitev ga mora ratificirati še grški parlament, sprejeti pa mora tudi protokol o vstopu Makedonije v zvezo Nato.