Spremembe ustave so bile potrebne zaradi spremembe imena države v skladu s sporazumom v Severno Makedonijo. Z ratifikacijo sporazuma v grškem parlamentu bo sporazum stopil v veljavo.

Zaev, ki je vodenje vlade prevzel maja 2017, sedaj čaka na grškega kolega Aleksisa Ciprasa, da izpolni svoj del obveznosti iz sporazuma, ki sta ga sklenila junija lani.

Cipras, ki je potrditev ustavnih sprememb v sobranju v petek pozdravil, je ob tem tudi napovedal, da bo glasovanje o sporazumu, če bo vse v redu, v parlamentu potekalo v desetih dneh. Pričakovati je sicer težave, tudi ker sporazuma ne podpira stranka Anel, desničarska koalicijska partnerka Sirize grškega premierja. Grčija naj bi v skladu s sporazumom po njegovi uveljavitvi nato odpravila ovire za članstvo Makedonije v Natu in EU.

Zaev je na današnji novinarski konferenci v Skopju izrazil prepričanje, da bodo skupaj s prijateljico Grčijo zavrnili izolacijo in nerazumevanje ter da bodo grški poslanci »prepoznali zgodovinski pomen sporazuma«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opozicija bi razpustila parlament

Napovedal je, da bodo v uradnem listu ustavna dopolnila verjetno objavili že danes, nato pa bo zunanje ministrstvo Atene prihodnji teden seznanilo s končanjem postopka ustavnih sprememb v Makedoniji. »Nato bodo Atene začele proces ratifikacije sporazuma in protokola o članstvu Makedonije v Natu. Zatem bo sporazum stopil v veljavo,« je dodal. Pojasnil je še, da podpis predsednika države Gjorga Ivanova za uveljavitev ustavnih sprememb ni potreben. Ivanov sporazumu nasprotuje.

Zaev se je odzval tudi na zahtevo vodje glavne makedonske opozicijske stranke VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskega k razpustitvi parlamenta in sklicu predčasnih volitev. Dejal je, da bo njegova stranka preučila zahtevo, a ocenil, da vsi vedo, tudi Mickoski, da moli, da se to ne bi zgodilo.

Poslanci VMRO-DPMNE, ki nasprotuje sporazumu, so v petek bojkotirali glasovanje v sobranju. Stranka je sicer v prejšnjih mesecih doživela odhod več poslancev prav zaradi nestrinjanja z nasprotovanjem sporazumu in je oslabljena, navaja AFP.