Na ljubljanski mestni občini so se danes odzvali na nedeljski požar, ko je malo pred drugo uro zjutraj zagorelo v eni od stavb na območju nekdanje tovarne Rog. Ogenj je uničil zgornje prostore stavbe in približno pet kvadratnih metrov ostrešja, požar pa je po prvih ocenah policije povzročil za približno 10.000 evrov škode, ena oseba je morala pomoč poiskati v bolnišnici. Na občini so danes poudarili, da so se uresničile njihove bojazni in da se je zgodilo prav to, na kar opozarjajo že vsaj tri leta.

Občina opozorila na varnost

Odgovornost za dogodek so na občini pripisali uporabnikom prostorov. Ti so v praznih in propadajočih stavbah na Trubarjevi cesti pred več kot desetimi leti začeli vzpostavljati avtonomno cono, zdaj pa nasprotujejo občinskemu projektu, v sklopu katerega bi zdajšnje stavbe porušili in na območju zgradili nov Center Rog. »Požar se ne bi smel zgoditi in odgovornost je izključno na tistih, ki so ob dveh zjutraj bivali v Rogu. Mi dostopa na območje nimamo,« je pojasnila vodja občinskega oddelka za kulturo Mateja Demšič in ob tem izpostavila, da se rogovci ne držijo dogovora, da v prostorih nekdanje tovarne ne bodo bivali in tam prirejali množičnih prireditev.

Prav množične prireditve so tudi trn v peti številnim okoliškim prebivalcem. Kot je pojasnil vodja mestnega redarstva Roman Fortuna, tedensko prejemajo pritožbe sosedov zaradi hrupa. »Območje predstavlja tveganje tako za uporabnike kot tudi za okoliške stanovalce. Požar je zadnje opozorilo, da je treba ukrepati,« je opozoril tudi Uroš Grilc, ki je (bil) na občini zadolžen za dogovarjanje z rogovci. Upa, da se bodo sodni postopki, ki občini ta čas preprečujejo začetek gradnje, čim prej končali.

V prid občine sedem odločitev sodišča

Občina je lastnica območja nekdanje tovarne koles, a na območje, kot pravijo, zaradi odločitve sodišča nimajo dostopa, dokler ne bodo končani vsi sodni postopki. Ko je namreč občina junija 2016 v Rog sredi noči poslala gradbince in varnostnike, da vzpostavijo gradbišče in začnejo rušenje posameznih objektov, kar bi bil prvi korak k načrtovani celoviti prenovi območja nekdanje tovarne, so se uporabniki prostorov uprli in s tožbo zaradi motenja posesti obrnili na ljubljansko okrajno sodišče. To je odločilo, da je občina motila posest, in ji v prihodnje prepovedalo s takšnimi ali podobnimi dejanji posegati v posest uporabnikov nekdanje tovarne. Odločitev je postala pravnomočna oktobra lani, ko ji je pritrdilo še višje sodišče.

Na občini so na tožbo odgovorili s – tožbo. Poleti 2016 so na ljubljansko okrožno sodišče vložili osem lastninskih tožb proti rogovcem, ki so se izpostavili kot posestniki, do zdaj pa je, kot so navedli na občini, v sedmih primerih odločitev že pravnomočna v njihovo korist. »Pričakujem, da bo zadnja sodba pravnomočna v še letošnjem letu, upam, da čim prej. Potem bomo zaprosili za sodnega izvršitelja, da bo Rog izpraznil in nam ga vrnil v posest, da bomo lahko začeli rušenje tistih objektov, ki so nepotrebni,« je nadaljnje korake občine opisal ljubljanski župan Zoran Janković. Občina bo nato objavila razpis za izvajalca obnove v skladu s projektom, ki je bil že objavljen. Janković pričakuje, da se bodo gradbena dela na območju Roga začela že letos.

Janković: čas za pogovor je potekel

A rogovci so ob tem opozorili, da sodni postopki najbrž ne bodo končani tako hitro, kot se nadejajo na občini. Kot je pojasnil predstavnik rogovcev Miha Blažič, po njegovih podatkih na sodišču poteka devet postopkov, od tega se eden ni še niti dobro začel. Prav tako je poudaril, da postopki na sodišču ne vplivajo na druge uporabnike Roga, in teh je približno 150. »Posestniki, ki bodo morali zaradi odločitve sodišča zapustiti Rog, ne morejo odgovarjati za preostale uporabnike,« je povedal Blažič. Ob tem je poudaril, da odločitev sodišča občini prepoveduje zgolj začetek gradbenih del, medtem ko lahko organi, ki delujejo na področju varnosti, nemoteno opravljajo svoje delo: »Spor z občino ni na področju varnosti, tudi mi si seveda želimo varno okolje, problem je, ker občina načrtuje obnovo netransparentno in ne upošteva okoliščin ter javnega interesa. Razprava bi morala potekati v to smer.«

A nove razprave, vsaj med rogovci in občino, ni pričakovati. Pred tremi leti so sicer poskušali zbližati stališča in najti dogovor o projektu, ki bi ustrezal vsem. Vendar do dogovora ni prišlo in reševanje spora se je nadaljevalo v sodnih dvoranah. Danes je bil v odgovoru na vprašanje, ali so se z rogovci še pripravljeni pogovarjati, Janković jasen: »Ne. Čas za pogovor je potekel.« Ob tem je še spomnil, da so v mediaciji rogovcem ponudili v uporabo 500 kvadratnih metrov velik prostor, a ponudbe niso sprejeli.