Mestna občina Novo mesto se je lotila ureditve enega večjih parkirišč blizu središča mesta, to je pod staro bolnišnico ob potoku Težka voda. Brezplačno parkirišče je priljubljeno predvsem med obiskovalci bolnišnice in zdravstvenega doma, saj je od njiju oddaljeno le nekaj minut hoje.

Občina je konec lanskega leta zanj že pridobila gradbeno dovoljenje, novo parkirišče naj bi bilo nared še letos. Res je, da bo po gradbenih delih, ocenjenih na dobrih 340.000 evrov, tam prostora »le« za 38 avtomobilov, kar je precej manj od množice pločevine, ki tam parkira danes. Na skoraj 900 kvadratnih metrih je poleg plačljivih parkirnih prostorov predvidena tudi zelenica, ki naj bi jo po besedah župana Gregorja Macedonija navezali na predvideno brv čez Krko proti Loki. Kdaj naj bi zgradili omenjeno brv, še ni povsem jasno, saj bo morala občina v kratkem zaradi neustreznih rešitev, ki jih je prejela, ponoviti arhitekturni natečaj.

»Pešpot, ki jo bomo uredili v sklopu parkirišča, želimo navezati na že obstoječi krak pri Revozu. Pri tem imamo nekaj težav, saj poti ob potoku Težka voda v naravi ni, poleg tega gre za zasebna zemljišča. To bo povsem nova trasa, ki izboljšuje kakovost življenja prebivalcev šmihelskega zaledja,« dodaja Macedoni.

Kratkotrajno parkiranje pri Portovalu

Nekaj več kot 500.000 evrov pa naj bi bila vredna gradnja parkirnih prostorov ob športnem parku Portoval, za katero ima občina gradbeno dovoljenje prav tako že v rokah. Po Macedonijevih besedah gre za ureditev območja okrog obračališča za avtobuse, kjer zelenico, pa tudi cesto vsakodnevno zasedajo osebna vozila. Kot pojasnjujejo na občini, naj bi na zelenici med stadionom in igriščem z umetno travo uredili 42 parkirnih prostorov. »Projekt bo jasno ločil območje za pešce, znotraj obračališča bodo parkirni prostori, namenjeni kratkotrajnemu parkiranju. Predvidenih je tudi šest parkirnih prostorov za avtodome, v prihodnosti pa tudi en prostor za celovito oskrbo avtodoma,« dodaja Macedoni.

Občina že več let napoveduje tudi gradnjo parkirne hiše pod Kapitljem. Občina je po spremembi nekaterih ključnih elementov v projektu dobila soglasje zavoda za varstvo kulturne dediščine, pravi Macedoni. »Zdaj je odprto le še vprašanje z enim lastnikom, a ključnim. Če se kmalu uskladimo z njim, lahko v kratkem začnemo postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja,« še dodaja župan. ds