Poleti leta 2021 naj bi blejski grad lahko obiskali tudi gibalno ovirani obiskovalci, saj naj bi takrat začelo delovati dvigalo, ki bo popeljalo nanj. Tako pravi direktor Zavoda za kulturo Bled, ki upravlja z blejskim gradom, Matjaž Završnik. Po tem, ko so na gradu zaključili obsežno desetletno prenovo, ki je stala približno deset milijonov evrov, so se namreč odločili, da se temeljiteje posvetijo urejanju njegove okolice.

Za potrebe gradnje dvigala so po Završnikovih besedah že izvedli sondažna vrtanja po trasi dvigala, s katerimi ugotavljajo strukturo kamnine. »Do pomladi bomo objavili razpis za pripravo projektne dokumentacije. Računamo, da bodo dela s papirologijo končana do konca letošnjega leta,« je napovedal.

Potrebo po dvigalu izpostavili obiskovalci

Da bodo na blejski grad zgradili dvigalo, so na zavodu omenili že predlani, ko so ocenili, da jih bo to stalo okoli 2,5 milijona evrov. Potrebo po dvigalu so v anketi o zadovoljstvu z obiskom izpostavili tudi obiskovalci blejskega gradu, dvigalo pa bi poleg gibalno oviranim in starejšim obisk gradu močno olajšalo tudi številnim družinam z majhnimi otroki.

Posebno ureditev v zavodu načrtujejo tudi za okolico blejskega gradu. V sklopu urejanja širšega grajskega kompleksa so morali najprej poskrbeti za arheološka izkopavanja na Višcah, sledilo bo urejanje travnatih površin in gradnja opornih zidov. Grajski park nameravajo namreč urediti tako, da bo obiskovalcem služil kot »zelena čakalnica«.

Zelena čakalnica za premostitev največje gneče

»Služila bo predvsem, če bi bilo obiskovalcev toliko, da jih ne bi mogli vseh naenkrat sprejeti v grad. Tisti, ki bi morali na obisk počakati, bi se lahko sprehodili po grajskem parku in se seznanili z zanimivimi informacijami in zanimivostmi, ki bi njihov obisk gradu obogatile, na primer tudi informacije o ugotovitvah tokratnih arheoloških izkopavanj,« pove Završnik.

Lanski obisk podoben predlanskemu

Doslej ukrepov omejevanja obiska še niso uporabili, čeprav je letošnji obisk zelo podoben lanskemu. Predlani je grad obiskalo rekordnih 558.000 obiskovalcev, lani pa je bil obisk podoben predlanskemu, zato leto v zavodu ocenjujejo kot izjemno uspešno. V preteklih letih je obisk blejskega gradu namreč skokovito narastel. Pred tremi leti so ugotovili »zgolj« dobrih 440.000 obiskovalcev, kar je bilo za dobro petino več kot leto pred tem. Že pred tremi leti pa se je večkrat zgodilo, da je bilo na gradu kar okoli 400 obiskovalcev hkrati. Največ gneče je poleti med 11. in 14. uro.

Gnečo v neposredni okolici gradu bo omililo tudi novo parkirišče pod gradom. Kot pravi Završnik, gradbeno dovoljenje za avtobusni del parkirišča že imajo, zato bodo pred pomladjo objavili razpis za izvedbo del. Julija naj bi na parkirišču tako lahko parkiralo okoli 40 avtobusov, leto kasneje pa bodo parkirišče uredili še za 250 osebnih vozil in 20 do 25 avtodomov oziroma vozil s prikolicami.