Japonec Rjoju Kobajaši je bil v Predazzu v Italiji blizu rekorda, da bi se v zgodovino vpisal kot prvi smučarski skakalec s sedmimi zaporednimi zmagami na tekmah svetovnega pokala. Potem ko v soboto ni imel enakovrednega tekmeca, ga je danes v spremenljivih vetrovnih razmerah neslo samo do sedmega mesta. Slovenski tekmovalci se v okrnjeni konkurenci v skladu z letošnjimi dosežki niso približali najboljšim skakalcem. Na obeh tekmah ga je najbolj polomil Peter Prevc, ki je bil daleč od uvrstitve v finale.

Svetovni pokal se je v Predazzo vrnil po šestih letih tekmovalnega zatišja. Kobajaši je v soboto že v prvi seriji skočil 135 metrov, v finalnem nastopu pa je z nižjega zaletnega mesta dodal še meter in izenačil rekord skakalnice. Po šestih zaporednih zmagah je japonski čudežni skakalec dan pozneje naskakoval nov mejnik, a mu je spodletelo. Po prvi seriji je zaostajal samo za Poljakom Dawidom Kubackim, v finalu pa mu ni uspelo sestaviti popolnega napada. Kubacki je prvič v karieri stal na najvišji stopnički zmagovalnega odra in zanesljivo prekinil Kobajašijevo serijo, ki jo je okronal z osvojenim zlatim orlom.

Slovenska reprezentanca se je po neuspešni novoletni turneji znašla pod hudim pritiskom. Vodja zbora za smučarske skoke Ljubo Jasnič je napovedal radikalne ukrepe, če se dosežki ne bodo popravili do Zakopan, kjer se bo ta konec tedna nadaljeval svetovni pokal. Trenerski stolček se po preizkušnjah v Predazzu še bolj maje selektorju Gorazdu Bertonclju, ki je po koncu minule sezone prevzel vajeti od Gorana Janusa. V soboto je bil zadovoljen s štirimi tekmovalci v finalu. Anže Semenič je zasedel deseto mesto, dvanajsti je bil Timi Zajc. »Naredil sem dva konstantna skoka, čeprav sem imel v prvi seriji zelo slabe pogoje. Skoki so na dovolj visoki ravni,« je komentiral Timi Zajc, medtem ko je Anže Semenič takole pospremil dosežek sezone: »Prva letošnja uvrstitev med deseterico mi daje zagon. V finalu mi je slabši doskok vzel kakšno mesto.«

Dan pozneje so slovenski skakalci odpovedali na kolektivni ravni, saj so točke osvojili le trije slovenski skakalci. Zunaj finala so ostali Jernej Damjan (35.), Tilen Bartol (42.) in Peter Prevc (53.), ki sploh ne najde pravih občutkov. Med Slovenci je najvišja uvrstitev tretjič zapored uspela Anžetu Semeniču, ki je pristal na petnajstem mestu. V finalu je napadel iz ozadja in pridobil deset mest, za kar enajst mest pa je zdrsnil Timi Zajc. »Nedeljska tekma se ni razpletla povsem po naših željah. Trije tekmovalci, ki so bili v finalu, so bili dobro pripravljeni. Zajc in Lanišek sta v prvi seriji opravila zelo dober skok, Semeniču pa je to uspelo v finalu. V drugi seriji je Zajc preveč napadel v mizo, želel je preveč in odskok je bil prezgoden. Enako je bilo tudi z Laniškom. Peter Prevc bo od zdaj naprej ostal doma na treningu. Ko bo resnično pripravljen, bo šel spet na tekme svetovnega pokala,« je komentiral selektor Gorazd Bertoncelj, ki bo reprezentanco v Zakopanah na Poljskem vodil na ekipni in posamični tekmi.