Avstrijka Daniela Iraschko - Stolz in Norvežanka Maren Lundby sta slavili v Saporu na Japonskem, kjer so se smučarke skakalke prvič v letu 2019 pomerile za točke svetovnega pokala. Slovenskim tekmovalkam se ni izšlo po načrtih, saj nobena ni pristala med najboljšo deseterico. Ob odsotnosti poškodovane Eme Klinec se je pod najvišjo slovensko uvrstitev podpisala Nika Križnar, ki je po sobotnem štirinajstem mestu na veliki skakalnici danes napredovala za dve mesti.

Glavni trener slovenske reprezentance Zoran Zupančič je sobotni izkupiček štirih skakalk med trideseterico komentiral takole: »Dekleta so prvič nastopila na veliki skakalnici v Saporu, z dosežki pa nismo zadovoljni. Lovili smo se že na treningu, prav tako pa nam ni steklo niti na tekmi. Izpostaviti velja Janjo Brecl (26. mesto, op. p.), ki je pokazala znanje in dosegla svoj najboljši rezultat. Skozi vso tekmo je pihal vzgonski veter. Veliko tekmovalk je imelo slabe razmere na odskočni mizi, a ne iščem izgovorov v pogojih. Dekleta niso bila na dovolj visoki ravni, saj skoki tudi v tehničnem smislu niso bili zadovoljivi.«

Dan kasneje se je novih točk v svetovnem pokalu veselilo pet slovenskih tekmovalk, finalni nastop pa je zgrešila Katra Komar. Križnarjevi se je po prvi seriji nasmihala uvrstitev med najboljšo deseterico, vendar je v finalu zdrsnila na dvanajsto mesto, kar je njen najboljši dosežek v Saporu. »Nedelja je bila uspešnejša kot sobota. Tudi moji skoki so bili za odtenek boljši, a me čaka še veliko dela. Osredotočiti se moram na pravilnejšo postavitev smuči v zraku, vesela pa sem izboljšav v telemarku,« je komentirala Nika Križnar.

O razočaranju po drugi preizkušnji v dveh dneh je razpredal trener Zoran Zupančič, ki je izpostavil, da Saporo za slovensko reprezentanco ni bil ugoden. »Škoda nedeljskega finalnega skoka Nike Križnar. Lahko bi stopnjevala ritem, a se na skakalnici v Saporu enostavno nismo znašli. Skoki so bili povprečni, nekateri celo pod povprečjem. Prepričan sem, da so dekleta sposobna boljših rezultatov. Breclova se je dvakrat uvrstila med dobitnice točk, druge tekmovalke pa bodo morale napredovati,« je povedal Zupančič. Karavana svetovnega pokala bo ostala na Japonskem, kjer jo ta konec tedna čakata preizkušnji v Zau. V domovino sta odpotovali Komarjeva in Breclova, ki se bosta pripravljali na mladinsko svetovno prvenstvo, ki bo ob koncu meseca v Lahtiju na Finskem.