Predlagane ustavne spremembe bodo v sobranju potrjene, če jih bo podprla dvotretjinska večina oziroma 80 poslancev v sicer 120-članskem parlamentu.

V skladu z dogovorom z Grčijo, podpisanim 17. junija ob Prespanskem jezeru, se bo Makedonija poslej uradno imenovala Republika Severna Makedonija.

Predsednik makedonskega parlamenta Talat Xhaferi je sicer že decembra napovedal, da naj bi bilo glasovanje o ustavnih spremembah v sobranju do 15. januarja.

V znak protesta proti spremembi imena države se je danes pred parlamentom v Skopju zbralo približno 100 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Protestniki nasprotujejo dogovoru o preimenovanju države v Republiko Severno Makedonijo, socialdemokratskega predsednika vlade Zorana Zaeva pa obtožujejo izdaje nacionalnih interesov.

Gre za predlog štirih ustavnih sprememb, ki jih predlaga makedonska vlada. Postopek za spremembo ustave je makedonski parlament s potrebno dvotretjinsko večino podprl oktobra, decembra pa je z navadno večino sprejel predlagana dopolnila.

Spremembe makedonske ustave bodo začele veljati, ko bo prespanski dogovor ratificiral tudi grški parlament. Istočasno naj bi grški poslanci ratificirali tudi protokol o vstopu Makedonije v zvezo Nato.