Načrte o novi tovarni v Šanghaju je Musk razkril julija. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, gre za največjo Muskovo investicijo zunaj ZDA, v tovarni pa naj bi sčasoma proizvedli pol milijona vozil letno. Na ta način se bo proizvodnja električnih vozil močno povečala, prav tako bo imelo podjetje še večji dostop do največjega trga električnih vozil na svetu.

Osnovna konstrukcija tovarne naj bi po napovedih Muska stala že letos poleti, proizvodnja modela 3 pa naj bi stekla proti koncu leta. V polnem obsegu naj bi proizvodnja stekla že prihodnje leto. Po poročanju tujih medijev naj bi Musk za zemljišče v bližini Šanghaja odštel okoli 140 milijonov dolarjev, celotna investicija pa naj bi bila po poročanju Bloomberga vredna pet milijard dolarjev.

V Tesli so se za postavitev tovarne v Šanghaju odločili v luči napetih trgovinskih odnosov med ZDA in Kitajsko. Ameriška podjetja se soočajo s pritiski tamkajšnjega predsednika Donalda Trumpa, da delovna mesta v proizvodnji ohranjajo doma, Washington in Peking pa sta že več mesecev vpeta v bitko povračilnih ukrepov, pri čemer sta obe strani uvedli dodatne carine na proizvode nasprotne strani.