V ameriški komisiji za vrednostne papirje (SEC) so v četrtek sprejeli odločitev, da bodo Elona Muska tožili zaradi domnevne prevare z vrednostnimi papirji. Da do tega ne bi prišlo, se je Musk pogodil. Ostal je lahko na mestu izvršnega direktorja Tesle, v roku 45 dni pa mora za tri leta odstopiti s čela odbora direktorjev, kjer ga bo nadomestil »neodvisni predsednik«.

Preprečitev oškodovanja delničarjev

Pred objavami na twitterju se mora posvetovati s svojimi strokovnjaki za komuniciranje, tako podjetje kot on pa morata plačati še po 20 milijonov dolarjev kazni.

»Ko podjetja in njihovi vodilni dajejo izjave, morajo delovati odgovorno,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poravnavo komentiral vodja SEC Jay Clayton. »Dogovor je namenjen temu, da preprečimo nadaljnje motnje na trgu in oškodovanje delničarjev,« je komentiral Steven Peikin iz SEC.

Obtožbe o goljufiji z vrednostnimi papirji se nanašajo na sporni tvit, ki ga je Musk objavil avgusta. V njem je zapisal, da namerava podjetje umakniti z borze in je zagotovil financiranje za odkup vseh delnic Tesle za po ceni 420 dolarjev za delnico.

Po mnenju komisije so bile Muskove navedbe na twitterju »napačne in zavajajoče«, prvi mož Tesle pa ni o teh načrtih nikoli govoril z vodilnimi v družbi ali potencialnimi kupci delnic. Poudarili so, da je Musk vedel, da za svoje trditve nima trdne podlage. Napoved je močno pretresla trg, saj so nekateri domnevali, da bo do umika z borze dejansko prišlo, so navedli.

V petek, dan po objavi tožbe SEC proti Tesli, so delnice padle za okoli 14 odstotkov. Že avgusta, na dan objave spornega tvita pa so izgubile 11 odstotkov vrednosti. Tudi sicer se Tesla sooča s precejšnjimi težavami, zaradi katerih je svoj odhod doslej napovedalo več zaposlenih, med drugim dva direktorja.