Tvit, v katerem je Elon Musk predlagal umik Teslinih delnic z borze in dodal, da je zagotovil financiranje za odkup, kar je bilo po besedah ameriške komisije za trg vrednostnih papirjev »napačno in zavajajoče«, je dobil svoj epilog. Plačati je moral 20 milijonov ameriških dolarjev kazni, kar ga sicer ni prehudo udarilo po žepu, zato pa ga je precej bolj zabolelo, ker je moral nepreklicno (za najmanj tri leta) odstopiti s položaja predsednika uprave podjetja, ki je prepoznavno po električnih avtomobilih. Namesto njega je vrh nekoliko presenetljivo zasedla Robyn Denholm.

Presenetljivo zato, ker je za favorita veljal James Murdoch, sin milijarderja Ruperta Murdocha, ki je podobno kot Denholmova član nadzornega sveta. »Sem navdušena nad avtomobili in strastna, ko beseda nanese na inovacije. Biti na čelu Tesle je vloga, ki mi je pisana na kožo,« so bile besede 55-letne Avstralke, sicer izkušene podjetnice.

Začela je z delom na črpalki

»Elon Musk ni zgolj obraz Tesle. On je Tesla,« je zamenjavo pospremil tržni analitik Brett Moffatt in dodal, da je največji izziv za Denholmovo, da bo ostala sinonim za Teslo, kar je pomembno za podjetje, kjer se znamka identificira z njenim ustanoviteljem. Da gre za pravo izbiro, je prepričan tudi Musk, saj z njo v nadzornem odboru sodeluje že štiri leta. »Je zelo izkušena tako v tehnološki kot avtomobilski industriji, v zadnjih letih pa je veliko prispevala k razvoju Tesle in pomagala, da smo postali dobičkonosno podjetje. Veselim se, da bova v prihodnje še tesneje sodelovala,« je svojo zamenjavo pospremil Musk. Tesla je namreč v dobri kondiciji, v tretjem četrtletju letošnjega leta pa je zabeležila dobiček 312 milijonov dolarjev, kar je rekordno v zgodovini podjetja.

Avstralkina karierna pot je zanimiva. Začela jo je v domači Milperri, kjer so imeli starši bencinsko črpalko. Zadolžena je bila za vodenje financ, popravljala je avtomobile, jim točila gorivo. Po diplomi iz ekonomije se je konec 80. let zaposlila v enem največjih računovodskih podjetij Arthur Andersen, ki pa ga je pokopal škandal, povezan z energetsko ameriško družbo Enron, nato pa za sedem let še pri Toyoti. Avtomobili so jo navdušili. Pozneje je Avstralijo zamenjala za Silicijevo dolino. Kljub temu je v začetku minulega leta sprejela izziv in zasedla vodilni položaj pri Telstri, avstralskem največjem telekomunikacijskem podjetju. Med ukrepi je bilo nekaj nepriljubljenih, tudi ukinitev 8000 delovnih mest, kar je podjetje spravilo na zeleno vejo.

Popolna zamenjava na vrhu se ne bo zgodila čez noč in bo trajala šest mesecev, ko se bo od Telstre dokončno poslovila in se v celoti posvetila Tesli. »Za vse nas bo to velika izguba,« je prepričan eden vodilnih v Telstri Andy Penn. Analitiki pravijo, da sta si Musk in Denholmova poslovno neverjetno podobna, druži ju tudi način razmišljanja in vodenja, pri čemer pa naj bi bila ona prijaznejša do starejših v podjetju, s katerimi se je Musk pogosto zapletel v prepire. »Verjamem v to podjetje. Verjamem v njegovo poslanstvo. Presrečna sem, da bom lahko pomagala Elonu Musku in Tesli omogočila, da bo dolgoročno dobičkonosno podjetje, ki bo delničarjem prinašalo denar,« so njene besede. Del nadzornega odbora je kot edina ženska že zadnja štiri leta, ob milijonski plači pa naj bi jo v prihodnje vsako leto nagradili tudi z 8000 delnicami; njena trenutna vrednost je 350 dolarjev.

Danes vozi že tretjo teslo

Tesla jo je fascinirala že vse od njenega nastanka. Tako je bila med prvimi, ki se je postavila v vrsto za luksuzni model S, danes vozi že tretjo teslo. Opisujejo jo kot mirno in stabilno osebo, ki zna voditi posle, ne da bi bila ves čas v ospredju. Je samozavestna in poučena o tem, kaj se dogaja v poslovnem svetu. Je neustrašna in osredotočena. Ne obnaša se zvezdniško, kljub temu pa je krasila naslovnico revije Vogue. Njen izziv bo gotovo, da Tesla tudi v prihodnje ostane podjetje, ki prinaša dobiček, kar je bilo v zadnjih letih prej izjema kot pravilo, pa čeprav so se na primer v zadnjih štirih letih prihodki s 3,7 dvignili na 20 milijard dolarjev, kljub temu je zadolžena za približno 10 milijard. Musku so v preteklosti očitali, da je v nadzornem odboru preveč ljudi osebno povezanih s podjetjem, ne zgolj njegov brat Kimbal. »Ne skačem iz letala ali počnem česa podobnega. Ko tvegam, to počnem zgolj poslovno. Najboljše odločitve sprejmeš, ko imaš na voljo vse informacije in se lahko odločaš hitro,« pojasnjuje in dodaja, da ni zasvojena z delom. »Imamo le eno življenje, ki ga je treba živeti na polno. Moja filozofija je, da si je treba razjasniti, kaj šteje največ. Ljubim svojo družino, a ljubim tudi svoje delo.« Prihodnjih nekaj let bo Tesla njena družina in delo hkrati. Zanimivo pa bo videti, kaj se bo zgodilo čez tri leta, ko bo Musk imel priložnost, da znova zasede »položaj, ki mu pripada«.