Žensko telo je zaradi številnih sprememb v času nosečnosti in med porodom po rojstvu otroka precej spremenjeno in na določenih predelih nemočno. Prvih šest tednov po porodu mora telo počivati in okrevati. Ženska se mora odpočiti, se navaditi na nov življenjski ritem, dojenje in nego otroka.

»Varna in redna aktivnost, primerna za stanje po porodu, poskrbi za močne sklepe, ki so še utrujeni od relaksina, za vračanje težišča na pravo mesto, za sprejemanje nove oblike telesa, za moč v rokah, hrbtu, zadnjici in nogah, za krepitev mišic medeničnega dna in globokih trebušnih mišic, ki vplivajo na prenehanje bolečin v hrbtenici ter premagovanje poporodne inkontinence. Poleg tega vadba vpliva na mamice, ki se spet počutijo žensko, lepo, samozavestno. To je zelo zelo pomemben dejavnik,« opozarja Anja Oman, inštruktorica pilatesa za nosečnice in mamice po porodu, predavateljica ter organizatorka strokovnih seminarjev za vaditelje, trenerje in inštruktorje na temo prenatalne in postnatalne vadbe.

Priporoča, da mamice vaje, ki jim jih pokaže fizioterapevtka v porodnišnici, začnejo takoj po porodu: »Tu gre za vaje medeničnega dna in globoke trebušne mišice. Redno vadbo lahko mamica najprej začne šest tednov po porodu oziroma po prvem pregledu pri ginekologu, ki potrdi, da je vse, kot mora biti.«

Počasi in temeljito

Najprimernejše so vadbe, ki so specifično namenjene poporodnemu obdobju in jih vodijo strokovnjaki za poporodno obdobje. Za novopečene mamice niso primerni fitnes, aerobika in vadbe, ki obremenjujejo sklepe in trebušne mišice, opozarja sogovornica. Vsem mamicam svetuje, naj ne hitijo in si poiščejo varno vadbo pod nadzorom strokovnjaka, saj si lahko v nasprotnem primeru nakopljejo nepopravljive poškodbe. K poporodni vadbi je treba pristopiti počasi in temeljito, nikakor pa ne nepremišljeno ali mimogrede.

»Najlepše so vadbe za mamice z dojenčki, saj si mamica v poporodnem obdobju težko vzame čas za vadbo brez svojega naraščaja. Tovrstna vadba ima tudi veliko koristi: dojenček spoznava svoje telo, z mamico gradi še boljši odnos, stik z mamico ga pomirja, druži se z drugimi dojenčki in razvija sposobnosti, ki jih doma ne bi,« meni Omanova. Pravi, da so vadbe z dojenčki zelo različne, nekaterim mamicam so najljubše tiste, pri katerih je dojenček del vadbenega programa in je v stiku z njo, medtem ko je zelo priljubljen tudi plesni pilates, ki vsebuje prvine plesa.

V primeru carskega reza se lahko začne vaditi tri mesece po porodu, dodaja Anja Oman. Poudarja, da je tudi v tem primeru potrebno počasno uvajanje v aktivno vadbo, začeti je treba zmerno in težavnost stopnjevati: »Tudi v primeru, da je ženska počivala eno leto in bi potem rada postala aktivna, mora začeti počasi in upoštevati spremembe, ki sta jih v njenem telesu pustila nosečnost in porod.« Tudi v tem primeru je najbolj priporočljiva poporodna vadba, ki jo vodijo strokovnjaki, če pa ženska nima te možnosti, bodo dobrodošli sprehodi in vse vaje, ki ne obremenjujejo preme trebušne mišice, sklepov ali mišic medeničnega dna.