Svoje delo tam vsako zimo opravlja tudi veliko slovenskih učiteljev smučanja, saj so prek Smučarske zveze Slovenije (SZS) in Združenja učiteljev in trenerjev smučanja Slovenije (ZUTS) povezani v mednarodno zvezo profesionalnih učiteljev smučanja, kar jim omogoča, da se njihova usposobljenost prizna tudi v Franciji, ki ima sicer zelo visoke standarde za učitelje smučanja. Delo učitelja smučanja je tam precej bolj cenjeno kot v naši državi. Tudi urna postavka je precej višja od slovenske, zato se ne gre čuditi, da slovenski učitelji smučanja v želji po večjem zaslužku odhajajo v tujino. Mimogrede, v Sloveniji individualna ura z učiteljem stane nekje od 30 do 40 evrov, medtem ko nekatere francoske smučarske šole ponujajo pakete najmanj dveh individualnih ur (vključuje do dva učenca) za 190 evrov.

Sistematično učenje

Na novo izkušnjo v francoski Les Gets, kjer smučarske zavoje uči na treh smučiščih (Les Gets, Morzine in Avoriaz), ki so del skupine smučišč Portes du Soleil in se raztezajo vse od Mont Blanca do Ženevskega jezera, se je letos podala tudi Metka Lavrič. Vsak teden vnaprej prejme seznam gostov, ki jih bo učila, uro in lokacijo, kjer bo učenje potekalo. »Vselej najprej preverim trenutno smučarsko znanje vadečega in potem ga poskušam nadgraditi. Vmes je veliko pogovarjanja o smučanju, opremi, pogojih, strankinih preteklih izkušnjah in bojaznih na snegu ter razmišljanja o tem, kakšen pristop bi bil za posameznika najbolj učinkovit,« pojasni sogovornica.

V angleški smučarski šoli, kjer uči, vsi delajo vse. Učijo otroke in odrasle začetnike, smučarje z izkušnjami, prirejajo individualne ure ali tečaje, učijo smučanje prostega sloga ali vodenje po neurejenih terenih. »Veliko je odraslih, ki so začetniki in se ne bojijo spopasti z novim športom. Na drugi strani se tudi veliko odraslih zaveda, da lahko svoje znanje še precej nadgradijo. Slovenci potem, ko nas smuke do neke mere naučijo v otroštvu, žal ne vlagamo več v izpopolnjevanje svoje tehnike. Škoda, ker bi se veliko poškodb na smučiščih dalo preprečiti s kakšno uro smuke v družbi smučarskega učitelja v odrasli dobi,« meni Lavričeva.

Vsako leto morajo potrditi licenco

Smučanje je nevaren šport in učitelji nosijo veliko odgovornost do svojih vadečih. Najprej se seznanijo z vadečim, da preučijo njegov značaj, ali je morda prestrašen ali preveč pogumen. Potem ocenijo njegovo predhodno znanje smučanja in naredijo načrt za čim hitrejše napredovanje. Pri tem morajo upoštevati individualne lastnosti in trenutno razpoloženje vadečega ter se še posebej pri delu z otroki truditi, da smučanje naredijo zabavno. »Učenje pogosto izvedemo tako, da otroci sploh ne vedo, da delajo vaje za izboljšanje smučarske tehnike. Mi se samo igramo na snegu,« zaupa sogovornica.

In kako sploh med pestro izbiro smučarskih učiteljev na trgu ločiti zrno od plev? »To je naloga smučarske šole. Vsi učitelji, ki učijo v Sloveniji, morajo vsako leto potrditi svojo licenco. To pomeni, da se na začetku sezone udeležijo seminarja, kjer se seznanijo z novostmi na področju učenja smučanja in ponovijo oziroma izpopolnijo svoje znanje učenja smučanja. Vsem, ki jih najamete prek smučarske šole, lahko zaupate, saj šola jamči za njihovo strokovnost,« odgovarja sogovornica.