Japonec Rjoju Kobajaši se je danes v Innsbrucku otresel še zadnjega tekmeca v boju za zlatega orla. Nemec Markus Eisenbichler je pod bremenom pričakovanj (med 17.200 gledalci na Bergislu je bila več kot tretjina Nemcev) zasedel šele 13. mesto in zaostanek z 2,3 točke povečal na 45,5 točke. S tretjo zmago na turneji je znova v velikem slogu pokoril konkurenco. Zdaj je glavno vprašanje, ali mu bo v nedeljo v Bischofshofnu uspelo doseči poker zmag na vseh štirih prizoriščih, ki ga imata doslej le Nemec Sven Hannawald (2002) in Poljak Kamil Stoch (2018).

O pokru zmag ne razmišlja

»O pokru zmag ne razmišljam, razmišljam le o naslednjem skoku. Bischofshofen imam zelo rad in tudi tam bi rad skočil dobro in daleč,« je bil odgovor Rjojuja Kobajašija, ki je danes prireditelje spravil v hude težave, saj jim je začelo zmanjkovati zaletnih mest. V finalu je na zahtevo trenerja skočil z najnižjega možnega zaletišča. Če bi pihal le malo močnejši vzgonski veter, so imeli zanj rezervni načrt, da bi ga v smučino spustili s teptalnika, s katerim urejajo zaletno smučino. 22-letni Kobajaši pravi, da je skrivnost njegovega letošnjega izjemnega napredka v kakovostnem treningu, ogledu veliko posnetkov skokov najboljših skakalcev na svetu (imen ni želel razkriti), izboljšanju psihične trdnosti in uživanju v skokih. Glede na sijajno formo, saj ima v letošnji sezoni že sedem zmag na desetih tekmah, se zastavljajo logična vprašanja, ali lahko podre rekord Petra Prevca s 15 zmagami v eni sezoni. »Ne vidim razloga, zakaj tega ne bi bil sposoben narediti,« je odvrnil Kobajaši in se prisrčno nasmehnil.

Slovensko čast sta rešila sostanovalca v hotelski sobi. Timi Zajc je bil, potem ko mu je uspel eden najboljših skokov sezone, po prvi seriji v igri za stopničke, saj je imel s četrtega mesta idealno izhodišče za napad. »Očitno sem imel preveliko željo po stopničkah, saj sem v počepu napadel in prezgodaj odskočil. Na tej skakalnici je vsaka napaka zelo kaznovana. Med obema serijama sem bil zelo sproščen, nič me ni skrbelo, v finalu sem skušal vse skupaj ponoviti z dobrim skokom, a sem bil neučakan. Velika šola za naprej in takšne napake v Bischofshofnu ne bom ponovil. Razočaranja ni veliko, saj sem znova izpolnil svoj cilj z uvrstitvijo med najboljših deset. Enak cilj imam za finale v Bischofshofnu, kjer si najbolj želim uživati v skokih,« je pripovedoval Timi Zajc, ki je v skupnem seštevku turneje zdrsnil na osmo mesto in dve mesti zaostaja za ciljem pred sezono.

Lanišek vsak dan odda glas za Dončića in Dragića

Anže Lanišek je kot rezerva vskočil na polovici turneje in prijetno presenetil z dvanajstim mestom, kar je njegov drugi najboljši dosežek sezone po desetem mestu na prvi tekmi v Kuusamu. Po tekmi je priznal, da je bil zelo živčen, ker je bil njegov tekmec v paru legenda Noriaki Kasai. »Dvoboj z njim, ki je največje ime v skokih, mi je pomenil zelo veliko. Izšlo se mi je z zmago v dvoboju, po katerem sem mu rekel, da je legenda. V obeh skokih sem na mizi malce zamudil, a je bilo gibanje lepo in tekoče,« je bil izjemno vesel Domžalčan Anže Lanišek, član SSK Mengeš. Po lepih uvrstitvah je bilo sinoči veselo v njuni sobi, saj sta takoj prižgala igralno konzolo za igranje igric Fifa in NBA. Lanišek je velik navdušenec nad košarko, zato vsak dan odda glas Luki Dončiću in Goranu Dragiću, da bi bila uvrščena v ekipo za tekmo vseh zvezd lige NBA. Vsako jutro, ko se zbudi, najprej preveri, kako sta Slovenca igrala, in si ogleda najbolj zanimive trenutke.

Preostali štirje Slovenci so gladko izgubili dvoboje in bili s skromnimi skoki daleč od možnosti, da bi napredovali kot srečni poraženci. »Zajc je naredil grobo napako in vrhunska uvrstitev je splavala po vodi. Lanišek je naredil dva lepa skoka in dvanajsto mesto je zanj odlično. Preostali niso ponovili skokov iz poskusne serije. Upam, da bomo uspešni tudi v Bischofshofnu, medtem ko Kobajaši deluje kot nezemljan,« je bila ocena selektorja slovenske reprezentance Gorazda Bertonclja.